Lupta cu morile de vânt …

sept. 13th, 2015 | By | Category: Postcard

Uniunea Editorilor din Romania (UER) a transmis un comunicat de presă prin care își manifestă totala dezaprobare privind unele afirmații și comentarii, ale jurnalistului Silviu Mănăstire, formulate  neprofesionist și tendențios în emisiunea “Dosar de politician” transmisă în 9 septembrie 2015, la B1TV, ceea ce duce la dezinformarea publicului, discreditarea breslei editorilor și a corpului didactic, precum  și la compromiterea unui subiect de importantanță națională din domeniul educației.

Sub titlul “Mafia manualelor școlare”, cunoscutul jurnalist produce un material cu multe informații eronate, pe care le amestecă neglijent sau voit scandalos, cu intenția vădită de a salva imaginea miniștrilor Andronescu și Pricopie, mari luptători (chipurile) cu “sistemul piramidal” care îî îmbogățește pe editori și pe  dascăli, deopotrivă.

Nu ne propunem să analizăm toată emisiunea, dar câteva lucruri trebuie spuse răspicat:

Doar ministerul educatiei stabilește  când se refac programele, când se declanșează licitațiile și retipăririle, doar acesta emite  regulile aferente. O editură nu intră pe piața manualelor decât atunci când ministerul declanșează o licitație, deci nu poate “pune monopol pe tipărire și vânzare”, nu poate vinde liber manualele și nu poate avea inițiativa îmbunătățirii conținutului, fie și „conform nevoilor elevilor”, decât atât cât îî permit legile și procedurile în vigoare;

Da, există manuale cu un conținut vechi (nu de 10, ci de aproape 20 de ani!), deoarece ministerul a  schimbat haotic programele școlare, a elaborat pe genunchi  proceduri neconforme cu legea și cu standardele europene, a bulversat structurile de evaluare și achiziție în domeniu, totul cu un singur scop: cumpărarea pe bani puțini,(dacă se poate, sub costuri) a  acestor importante mijloace de învățământ.

Respingem categoric că în selecția manualelor funcționează un sistem generalizat de cointeresare între edituri, dascăli, directori și inspectori. Într-adevăr, credem că opțiunea unor cadre didactice a putut fi influențată de factori exteriori.  Fie când ministerul a declanșat în vacanță operațiunea de centralizare a opțiunilor pentru noile manuale, fie când pe plan local au existat inițiative de stimulare a opțíunilor. nu excludem  imixtiunea unor directori și  inspectori zeloși sau cointeresarea lor de către unii autori, editori sau librari,  dar afirmăm categoric că aceasta nu este o practică a  unui sistem piramidal. Mai mult, asociația noastră a cerut public în numeroase rânduri ca ministerul să ia măsurile ce se impun, pentru  asigurare cadrului instituțional de prezentare, promovare și achizițonare a  manualelor, auxiliarelor și altor cărți educaționale în școli, tocmai spre a preveni asemenea derapaje.

Nu editurile au blocat licitațiile, ci instanțele de judecată, (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor și Curtea de Apel București), în urma numeroaselor contestații depuse nu numai de editori, dar și de firmele de soft educațional, datorită  gestionării dezastruoase de către echipa ministrului Pricopie a achizițiilor manualelor pentru  clasele I și a II-a (întârziere uriașă, termene nerealiste, netransparență, evaluări după ureche, încurajarea dumping-ului etc.)

Retipărirea manualeor nu este inițiativa editurilor, ci o procedură controlată 100% de conducerea ministerului, prevăzută în contracte. Nu câteva edituri au pus monopol (?!), ci ministerul a gestionat păgubos reforma curriculară, ba chiar a abandonat-o timp de 8 ani, astfel că, de aproape  20 de ani,  ministerul solicită retipărirea manualelor mai vechi sau mai noi, fără ca editurile să impună aceasta în vreun fel și fără să  le vândă “drept manuale noi”. Mai mult, atât ministrul Pricopie, cât și ministrul Cîmpeanu au apelat la retipăriri chiar și când aveau în derulare licitația pentru manual noi, deoarece nu au declanșat la timp procedurile de achiziție.

Nu ne mirăm că această emisiune a apărut în preajma noului an școlar și nici că promitea dezvăluiri din interiorul sistemului, făcute până la urmă (cu echilibru)  de d-na Andronescu, fără a putea fi contrazisă de nimeni în studio. Dar transmiterea ei s-a “nimerit” tocmai când  se derulează niște proceduri de contestare la licitația pentru clasa a III-a și la scurt timp după ce ministerul a fost obligat de instanță să anuleze prevederi abuzive pe care editorii le reclamă de 15 ani. În context, ni se pare cu totul lipsită de logică (și chiar forțată) alăturarea făcută de moderator între  serviciile juridice din anii 2014-2015 derulate de  avocatul Trăilă (pentru doar trei din cele câteva zeci de cazuri aflate în instanță), cu faptul că soția acestuia a fost președintele ANRP în perioada 2009-2011.

Ne dezamăgește însă profund această abordare, inclusiv politică, deoarece se pierde încă un prilej pentru a face o dezbatere adevărată despre acest subiect important în reforma educației, unde  ar fi avut loc teme de genul: „Ce înseamnă și cât costă gratuitatea  învățământului românesc?”, „Ce este, cât durează și cine face  actuala reformă curriculară în țara noastră?”, „Cât sunt de utile și cât sunt utilizate manualele digitale de elevii claselor primare?” “Cât ne costă manualele și cât ne costă incultura și lipsa de educație” etc.

Așteptăm o invitațíe la  emisiuni mai bine documentate și moderate nepărtinitor, pe care nu ne îndoim că apreciatul jurnalist de investigație le are în vedere, spre a contribui, alături de cei în drept, de media  și de societatea civilă, la eradicarea “sistemului piramidal” , a acelui “monopol”, a “Mafiei manualelor” și a altor fenomene cu care se luptă miniștrii educației în lipsa  dialogului cu breasla, cu specialiștii, cu dascălii, ca și cum s-ar bate cu morile de vânt …

Cu stimă și cu speranța că ne vom întâlni în dezbateri fructuoase,

Vicepreședinte UER

Purtător de cuvânt în relația cu ministerul educației

Cristian Greșanu

Număr de vizualizări :1029


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro