Decebal Scriba expune „IN-SIDE/OUT-SIDE”, la Victora Art Center

sept. 27th, 2015 | By | Category: Eveniment

Marți, 29 septembrie 2015, ora 19.00, la Victora Art Center (Calea Victorei, nr. 12C, bl. A,  Sector 3, Bucureşti), va avea loc vernisajul expoziției IN-SIDE/OUT-SIDE (FREQUENTLY UNDER CONSTRUCTION)– Decebal Scriba. Expoziţia poate fi vizitată în perioada  30 septembrie – 17 octombrie 2015. Proiect curatoriat de Olivia Nițiș.

IN-SIDE/OUT-SIDE (FREQUENTLY UNDER CONSTRUCTION) este un proiect al unui artist român important care dezvaluie în relaţiile sale cu timpul, cu spaţialitatea practicilor de cunoastere, doua feţe (sau mai multe) ale aceleiași identităţi. Separaţia sistemelor nu este inţeleasă ca o ruptură, ci ca un interval. Firea analitică este dublata de o viziune poetică, însă cele două construiesc o relaţie de interdependenţă. Nu se poate una fără cealaltă.

Pentru un artist care a trăit pe propria piele politicile de excluziune ale anilor premergători revoluţiei, dar și eforturile de incluziune în altă geografie culturală (Franţa), un discurs critic cu săgeţi politice ar fi fost easy și la’ndemână, însă Inside/Outside este un proiect despre gândire, identitate și alteritate prin cunoastere, despre un sistem care obligatoriu te include sau te exclude total pentru că se exclude total, adică nu există. Celălalt sunt eu, marginalitatea redefineste centrul, eu devin prin ceea ce mă transformă.

Decebal Scriba își definește heterotopia, intervalul sau delocalizarea, un spaţiu prin juxtapunerea altor spaţialităţi. Ar putea fi o heterotopie temporală de compensaţie, definită ca microunivers intersecţional. Cu certitudine este altceva, un teritoriu fizic și mental în același timp. Acest loc fără loc, un no man’s land, este o modalitate de abordare a funcţionalităţii memoriei, nucleul timpilor frânţi și timpilor morţi care construiesc feţele multiple ale unei identităţi în mișcare. Aici nu ne întâlnim cu un discurs de laborator, al lucidităţii analitice, ci tocmai cu flexibilitatea unei dinamici asumate din geografia umană.

Decebal Scriba (născut în 1944 în Brașov, România) traiește și lucrează în Avon, Franța. Activează în aria fotografiei conceptuale, instalației, artei performative, fotografiei și mediilor mixte. Participă la expoziții în Romania, Polonia, Franța, Germania, Brazilia. Este prezent cu lucrari în colecții publice și private în Europa și SUA.

Număr de vizualizări :1141


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro