Andreea Chira şi Ruben Doran, în concert la ICR Viena

sept. 3rd, 2015 | By | Category: Eveniment

Joi, 10 septembrie 2015, la ora 19.00, Institutul Cultural Român de la Viena găzduieşte concertul de muzică clasică organizat de Asociaţia Culturală „Mihai Eminescu“ din Viena, în interpretarea naistei Andreea Chira, acompaniată la pian de Ruben Doran. Programul serii cuprinde compoziţii de James Last, Daniel Alomía Robles, John Williams, Franz Schubert, Eduardo Di Capua, Ciprian Porumbescu, Joseph Kosma şi o piesă folclorică românească.

Andreea Chira, născută în Bucureşti, provine dintr-o familie cu tradiţie muzicală. La vârsta de 12 ani a început studiul naiului la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti“, în clasa profesorului Cornel Pană. În perioada liceului, Andreea Chira a participat la Olimpiade Naţionale de muzică, a susţinut recitaluri şi a colaborat cu orchestrele de tineret Doina Dunării, Doina Bucureşti şi Românaşul, participând împreună cu acestea la concerte în Coreea de Sud, Portugalia, Cehia, Franţa, Belgia, Italia, Turcia şi Austria.

Andreea Chira a participat în anul 2010 la preselecţiile concursului de muzică clasică Eurovision Young Musicians. S-a stabilit în anul 2011 la Viena unde şi-a continuat studiile la Universitatea din Viena, secţia Muzicologie. A colaborat cu agenţia muzicală vieneză ArtCor şi a susţinut concerte în Luxemburg, România şi Austria. Naista a înregistrat în anul 2012 primul său album muzical în colaborare cu compozitorul Roland Baumgartner.

Ruben Doran, născut în anul 1989 în Oravița, a început studiul pianului la vârsta de 5 ani, sub îndrumarea profesorului Ion Florea. Pianistul a activat în perioada 2004-2007 ca dirijor suplinitor al orchestrei Bisericii Baptiste din Oravița, sub îndrumarea maestrului Sava Crănicean, iar din anul 2007 ca dirijor al corului Aurora din Oravița. Ruben Doran s-a stabilit în anul 2008 în Timișoara unde a activat ca tenor, trompetist și pianist. În anul 2010 şi-a continuat studiile la Viena, la Prayner Konservatorium, sub îndrumarea profesorului Josef Stolz, unde a studiat pianul cu Stefan Zikoudis și dirijat coral sub îndrumarea Prof. Robert Fontane. Pianistul participă la repetiții și concerte împreună cu orchestra Wiener Volksoper și cu orchestra „Johann Strauss“ din Viena. În anul 2015 a început colaborarea cu artista Andreea Chira, formând un duo muzical ce a apărut pe scena evenimentelor culturale organizate de Asociația culturală „Mihai Eminescu“ din Viena.

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Număr de vizualizări :901


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro