„Nathan înțeleptul” – premieră națională la TNRS

sept. 14th, 2015 | By | Category: Eveniment

Duminică, 20 septembrie 2015, ora 19:00, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu  va prezenta premiera națională a spectacolului „Nathan înțeleptul”, în regia lui Armin Petras, unul dintre cei mai importanți regizori contemporani. Avanpremiera va avea loc sâmbătă, 19 septembrie 2015, ora 19:00. Distribuția celor două reprezentații este formată exclusiv din actori TNRS și beneficiază de participarea extraordinară a muzicianului Marius Mihalache. Scenografia spectacolului este realizată de Dragoș Buhagiar.

Spectacolul „Nathan înțeleptul”, după Gotthold Ephraim Lessing, în regia lui Armin Petras este rezultatul unuia dintre cele mai mari proiecte de coproducție demarate de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, împreună cu Teatrul Național din Stuttgart. Proiectul nu se limitează doar la o simplă punere în scenă a piesei de teatru, ci urmărește scopuri concrete, dimensiunea socială a terorismului și mai ales a rasismului în aceste două țări, fiecare cu particularitățile sale. Textul lui Lessing este “tradus” din perspectiva dezbaterilor pe tema violenței din Europa de astăzi. Pe 17 martie 2016 va avea loc premiera spectacolului la Schauspiel Stuttgart, urmată de o serie de reprezentații la Teatrul Național din Oslo și de un turneu în Luxemburg.

Luni, 14 septembrie 2015, ora 10:00, la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a avut loc o conferinţă de presă la care au participat regizorul Armin Petras, scenograful Dragoș Buhagiar și Constantin Chiriac, director general TNRS.

Constantin Chiriac a subliniat importanța colaborării dintre Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și Schauspiel Stuttgart, care a fost vedeta Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu din acest an, cu trei spectacole prezente în program. „Am început acest proiect acum 2 ani și iată cum spectacolul a prefigurat ce se întâmplă la ora actuală. Vedem cum religii diferite, etnii diferite se întâlnesc și dau naștere unor fenomene care ne influențează pe toți, de aceea avem nevoie de dialog. Despre dialog este vorba în acest spectacol. Armin Petras este unul dintre regizorii cei mai interesanți pe care i-am cunoscut, ca provocare pentru actori și ca mod de a face teatru. Este un regizor care iubește actorul și știe să-l facă pe actor să devină creator, dându-i energii nebănuite”, a declarat Constantin Chiriac.

Regizorul Armin Petras a fost interesat de actualitatea dimensiunilor politico-sociale pe care piesa „Nathan înțeleptul” le implică în profunzime. În montarea sa, figurile lui Lessing se întâlnesc în timpul unui armistițiu, în  recepția unui hotel, undeva în Europa. Imagini generale ale lumii și schițe ale realității se lovesc aparent unele de altele. Întrebarea legată de condițiile și posibilitățile  unei coabitări a diferitelor grupări religioase recapătă în contextul politic actual o nouă dimensiune. „În acest spectacol avem de-a face cu diferite culturi, prin tema piesei și structura pe care am aplicat-o textului, care duc la o spirală a violenței ce are de-a face cu situația actuală din Europa și din întreaga lume. Am senzația că Europa se reconstruiește, se va schimba modul de gândire, de aceea ce facem noi pe scenă este un experiment. Este cel mai interesant spectacol la care am lucrat în ultimii ani, iar trupa de la Sibiu este formată din actori excepționali, rar am întâlnit o trupă care să se bucure atât de mult de lucrul la un spectacol”, a declarat Armin Petras.

Scenograful Dragoş Buhagiar consideră că acest proiect este o experiență artistică unică, cu multe momente limită. „Există un Dumnezeu al artiștilor, care a fost alături de noi. Armin Petras face un fel de teatru care mă interesează, de la abordarea textului, care este unul clasic, pe care a intervenit, până la evoluția repetițiilor. El se raportează organic la ceea ce se cheamă teatru și creează un anumit tip de teatru, epurat. La nivel vizual, am pornit de la un proiect complicat, cu un decor realist, iar în urma discuțiilor si repetițiilor ne-am întors la ideea de bază, aceea a unui spațiu care se curăță de lucruri și de obiecte inutile”, a subliniat Dragoș Buhagiar.

Sâmbătă, 19 septembrie 2015, ora 19:00 – avanpremieră

Duminică, 20 septembrie 2015, ora 19:00 – premieră

Sala Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu

NATHAN ÎNȚELEPTUL

după Gotthold Ephraim Lessing

REGIA: Armin Petras; TRADUCERE DE: Lucian Blaga; SCENOGRAFIA: Dragoş Buhagiar; COSTUME: Katja Strohschneider; MUZICA ORIGINALĂ: Marius Mihalache; MUZICA ȘI SOUND DESIGN: Thomas Kürstner, Sebastian Vogel; VIDEO: Rebecca Ridel; COREGRAFIA: Berit Jentzsch; DRAMATURG: Verena Eitel; DISTRIBUȚIA: Peter Kurt/ Nicu Mihoc, Katharina Knap/ Diana Văcaru Lazăr, Ofelia Popii, Ciprian Scurtea, Susanne Böwe/ Mariana Mihu, Horst Kotterba/ Dan Glasu, Paul Grill/ Ioan Paraschiv, Cristina Juks, Maria Tomoiagă, Alexandru Udrea; Cu participarea extraordinară a muzicianului Marius Mihalache.

Coproducție Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și Schauspiel Stuttgart

durata aproximativă: 2h25min cu pauză

preț bilete: 20 lei; 15 lei

Programul spectacolelor este afişat pe site-ul www.tnrs.ro. Biletele sunt disponibile la Agenţia Teatrală din Bdv. Nicolae Bălcescu nr. 17 şi online prin eventim.ro și în rețeaua națională a magazinelor Domo, Germanos, Orange și Vodafone, librăriile Humanitas și Cărturești.

Număr de vizualizări :767


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro