”Roșu, alb și negru”, jurnal de tânără femeie

sept. 5th, 2015 | By | Category: Agenda de carte

În cadrul vernisajului expoziției ”Darul îngerilor”, semnată de sătmăreanca Cristina Gloria Oprișa, la Muzeul de Artă din Cluj, la sfârșitul lunii august, a fost lansat și volumul ”Roșu, alb și negru”. Cartea, apărută la Editura Citadela, Satu Mare, 2015, aparține Ianei Frezia Elena Oprișa Sulyok și beneficiază de o copertă semnată de Cristina Gloria Oprișa.

Tânăra Iana Frezia Elena Oprișa Sulyok vine dintr-un mediu artistic, mama sa, Cristina Gloria Oprișa fiind un artsit vizual apreciat. Deși abia a absolvit liceul, Iana se află deja la al doilea său volum. Dacă primul a reunit o serie de poeme adolescentine, al doilea (”Roșu, alb și negru”, Editura Citadela Satu Mare, 2015) este un fel de jurnal (2013-2015), cu însemnări pe diferite teme. Unele dintre texte se pot încadra ușor la categoria poem în proză, iar altele sunt percepții romanțate ale unei tinere care promite să crească frumos.

Cartea Ianei începe cu o ”poveste”, scrisă în 2013. De altfel, volumul este împărțit cronologic în trei, cu texte scrise în 2013, 2014 și 2015. ”Aș vrea să ne prefacem. Să pretindem inocenți că este un fior între noi. Să ne ținem de mână. Vreau ca oamenii să creadă în asta. (…) Vreau mâna ta într-a mea pentru totdeauna; să-i păcălim pe toți. Poate reușim să ne păcălim și pe noi.” O poveste scurtă de dragoste, neîncepută, neîntâmplată. Doi ani mai târziu, Iana scrie ”Exercițiu 1”, textul cu care încheie volumul ”Roșu, alb și negru”. Un exercițiu de imaginație și scriere, cu accentul pus pe descrieri și cu un final ambiguu. Un final deschis care sugerează faptul că povestea nu e nici pe departe de a fi terminată, probabil la fel ca și relația Ianei Frezia cu scrisul.

Mai multe despre Iana găsiți aici. Pe blogul ei.

Dorina CIOPLEA

Număr de vizualizări :1480


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro