Scurtmetraje de Radu Jude, Adrian Sitaru & Daniel Sandu la festivalul vienez ”dotdotdot ”

aug. 10th, 2015 | By | Category: Eveniment

Festivalul internaţional de film de scurtmetraj în aer liber ”dotdotdot”, desfășurat în perioada 11 iulie – 23 august 2015, continuă cu producţiile ”Trece şi prin perete” (r. Radu Jude, 2014), ”Cheful” (r. Adrian Sitaru, 2012) şi ”Cai putere” (r. Daniel Sandu, 2014). AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul proiecțiilor.

Joi, 13 august 2015, ora 21.30 – grădina Palatului Schönborn  (Laudongasse 15-19, Viena)

– Trece şi prin perete (r. Radu Jude, 2014)

Vineri, 14 august 2015, ora 21.30 – grădina Palatului Schönborn  (Laudongasse 15-19, Viena)

– Cheful (r. Adrian Sitaru, 2012)

– Cai putere (r. Daniel Sandu, 2014)

Festivalul internaţional de film se află în acest an la prima ediţie şi prezintă peste 200 de producţii grupate în 40 de programe. În afară proiecţiile de la Volkskundemuseum / Muzeul de Etnografie din Viena dotdotdot prezintă discuţii cu publicul şi ateliere care se desfăşoară în grădina Palatului Schönborn. Institutul Cultural Român de la Viena este partener al dotdotdot.

Scurtmetrajul Trece şi prin perete face parte din programul Prix illy du court métrage, care reuneşte o selecţie de filme prezentate în cadrul unei secţiuni speciale a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Intitulată Quinzaine des Réalisateurs, această secţiune îşi propune să prezinte varietatea de expresie din cinematografia mondială. În 2014, filmul lui Radu Jude, Trece şi prin perete, a primit o menţiune specială în acest cadru. Scurtmetrajul este o adaptare liberă după povestirea În magazie de A. P. Cehov şi este o producţie 100% independentă realizată de Micro Film în coproducţie cu Mitra Film şi Cinelabs Romania. Producători sunt Radu Jude și Ada Solomon. Din distribuție fac parte Sofia Nicolaescu, Ion Arcudeanu, Marcel Horobeț, Gabriel Spahiu și Alecu Jude.

Proiecţiile producţiilor româneşti Cheful şi Cai putere au loc în data de 14 august 2015 în cadrul programului no/more comfort.

Cheful de Adrian Sitaru: Neli (55 de ani) e plecată la București. Fiul ei, Dan (17 ani), e singur acasă. La întoarcere, vecinele din bloc se grăbesc să îi ureze bun venit și să-i povestească până în cele mai mici detalii aspecte picante ale chefului organizat de Dan în lipsa ei. Întâlnirea ulterioară a mamei cu Dan scoate la iveală adevăruri noi despre relațiile interumane dintre locatari, dar relativizează și mai mult ceea ce știe Neli despre prietenele ei din bloc.

Cai putere de Daniel Sandu: în fiecare toamnă, Mihai, cu ajutorul prietenilor îşi urcă motocicleta în apartamentul său de la etajul zece pentru a o proteja pe perioada iernii. Anul acesta, însă, Mihai descoperă cât de fragile sunt prieteniile.

În cadrul festivalului a fost prezentat pe 17 iulie un tribut echipei de creaţie Radu Jude (regizor) şi Florin Lăzărescu (scenarist), cu această ocazie fiind proiectate filmele: Lampa cu căciulă (2006), Alexandra (2006) şi O umbră de nor (2013). Scenaristul Florin Lăzărescu a participat în încheiere la o discuţie cu publicul.

Detalii despre acces şi programul complet al proiecţiilor pot fi găsite pe pagina festivalului de scurtmetraj la acest link.

Număr de vizualizări :1039


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro