România, la Târgul Internațional de Carte de la Beijing

aug. 25th, 2015 | By | Category: Eveniment

În perioada 26 – 30 august 2015, România va fi prezentă, pentru prima dată, la Târgul Internațional de Carte de la Beijing, cu un stand organizat de Institutul Cultural Român, având tema ”Discover Romania between the books covers”. Aflat la cea de a 22-a ediție, Târgul Internațional de Carte de la Beijing este cel mai important eveniment de profil din China.

Evenimentele propuse de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții și ICR Beijing, vor pune în valoare patrimoniul literar românesc și vor oferi o perspectivă asupra evoluțiilor literare și editoriale actuale din România. Programul românesc include dezbateri și întâlniri la care vor participa editori, scriitori, traducători, profesori universitari și jurnaliști români și chinezi, constituind o ofertă culturală diversificată.

Printre invitați se numără scriitori, artiști, critici, jurnaliști, traducători și alte personalități culturale. Din delegația românească fac parte scriitorii Eugen Uricaru și Horia Gârbea, editoarea Raluca Tudor și Bogdan Popescu, directorul Centrului Național al Cărții din cadrul ICR.

La standul României vor fi expuse volume publicate de 14 edituri din spațiul editorial autohton: Art, Casa de Pariuri Literare, Corint, Curtea Veche, Humanitas, Igloo, Editura ICR, Polirom, Ravex Coms, Orizonturi, Tracus Arte, Tritonic, Vivaldi, Vremea, precum și albume editate de Muzeul Național de Artă și Muzeul Național de Artă Contemporană.

Reprezentanți ai Centrului Național al Cărții din cadrul ICR vor avea întâlniri cu editorii, în vederea promovării programelor de traduceri: Translation and Publication Support Programme (TPS) și Publishing Romania.

Parteneri: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Ambasada României în China

Pe lângă manifestările programate de organizatori, ICR Beijing a pregătit o serie de evenimente:

– Marcarea Zilei Limbii Române, cu participarea scriitoriilor români prezenți la târg și a prof. univ. Wang Tieshan, președintele interimar al Asociației de prietenie China-România

– Atelier de traducere din limba română în limba chineză, primul de acest fel din China, cu acordarea unor Diplome de Excelență.

– Întâlnire între scriitorii români prezenți la Beijing și scriitori chinezi, organizată împreună cu Asociația Scriitorilor din China.

– Prezentarea piesei ”Funcționarul destinului” pe DVD, precedată de o conferință despre dramaturgia românească de azi susținută de autorul piesei, Horia Gârbea.

– Lansarea romanului ”Amorțire” de Florin Lăzărescu, apărut recent de Editura Literatura Poporului, cea mai mare editură din China.

– Conferință dedicată Zilei Limbii Române și anunțul deschiderii oficiale a Bibliotecii ICR Beijing, la Universitatea de Limbi Străine din Beijing

Salonul Internațional de Carte de la Beijing este dedicat atât profesioniştilor din domeniul editorial – editori, agenţi literari, distribuitori şi vânzători de carte din China şi din străinătate –  cât și publicului larg, bucurându-se de o maximă vizibilitate în presa chineză.

AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul evenimentelor.

Miercuri, 26 august 2015

– orele 18:00, Rights Manager Salon, la Crown Plaza Beijing International Airport. Eveniment organizat de Târgul de Carte. Participă delegația României.

– orele 19:30-22:00, Seara literaturii, la One Way Street Space, Joy City Venue, discuții despre influențele dintre literatura est europeană, rusească și chinezească. Vor participa scriitorul român Horia Gârbea, scriitorul rus Valery Georgievich Popov și scriitorul chinez Xu Zechen.

Joi, 27 august 2015

– orele 13.00-15.00, Translation Grant Presentation, the Third Meeting Room, China International Exhibition Center. Prezintă  Bogdan Popescu, director Centrul Național al Cărții.

– orele 18:30, Piesa Funcționarul destinului pe DVD, precedată de o conferință despre dramaturgia românească de azi susținută de de autorul piesei, scriitorul Horia Gârbea, în Sala Centrului Cultural al districtului Dongcheng, Beijing.

– orele 19:00, Copyrights Training Seminar, organizat de Târgul de Carte. Prezintă scriitorul Eugen Uricaru.

Vineri, 28 agust 2015

– orele 9.00-16.00, IDPF@BIBF (International Digital Publishing Forum), la Crown Plaza Beijing International Airport. Eveniment organizat de Târgul de Carte. Participă delegația României.

Duminică, 30 August 2015, la Târgul de carte, Pavilionul de est, Salon nr. 3, în intervalul 9-13 vor avea loc următoarele evenimentele:

– Conferință dedicată Zilei Limbii Române – participă  scriitorii Eugen Uricaru, Horia Gîrbea, editorul Raluca Tudor, directorul ICR Beijing, Constantin Lupeanu și profesorii de limba română de la Universitatea de limbi străine din Beijing, Pang Jiyang și Ding Chao

-Atelier de traducere de literatură din limba română în limba chineză

– Lansarea romanului ”Amorțire” de Florin Lăzărescu, apărut în chineză la Editura Literatura Poporului, și întâlnire între scriitori români și chinezi, la Târgul de Carte, Standul României, E2.G27

Târgul Internațional de Carte de la Beijing 2015 se desfășoară la China International Exhibition Center (New Venue), Beijing, Districtul Shunyi, str. Yuxiang, nr. 88

Luni, 31 august 2015, la Universitatea de limbi străine din Beijing vor avea loc două evenimente: Conferință dedicată Zilei Limbii Române și anunțul deschiderii oficiale a Bibliotecii ICR Beijing.

Număr de vizualizări :1155


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro