Corul de Cameră Preludiu, dirijat de Voicu Enăchescu, în concert la Iași și Piatra Neamț

iul. 4th, 2015 | By | Category: Eveniment

Corul de Cameră Preludiu, dirijat de Voicu Enăchescu, – ansamblu al Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română participă ca invitat special pe 5 iulie 2015, la Iași, la a III-a ediţie a Festivalului Coral Internațional pentru Tineret „Gavriil Musicescu”, iar pe 6 iulie 2015 va concerta la Piatra Neamţ.

Festivalului Coral Internațional pentru Tineret „Gavriil Musicescu” se desfăşoară la Iaşi începând din data de 1 iulie. Festivalul  reuneşte peste 30 de coruri din România, Republica Moldova şi Ucraina şi, pe lângă CORUL DE CAMERA PRELUDIU, sunt invitate în concert formaţii româneşti prestigioase precum: Corul Național de Cameră MADRIGAL, Corul de Copii Radio, Corala CANTORES AMICITIAE, Corul TRONOS al Patriarhiei Române, Formația de Muzică Psaltică BYZANTION.

Duminică, 5 iulie 2015, la ora 12.00, la CATEDRALA MITROPOLITANĂ IAŞI, Corul de Cameră Preludiu va susţine un program de muzică religioasă cu lucrări de DIMITRI BORTNEANSKY, NICOLAE OANCEA, IOAN D. CHIRESCU, GAVRIIL MUSICESCU, NICOLAE LUNGU, GHEORGHE CUCU, MARŢIAN NEGREA, NICOLAE LUNGU, MIHAIL  BEREZOVSKI, adaptat contextului festivalier.

Tot pe 5 iulie, dar de la ora 19, în eleganta sală a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” va avea loc gala de închidere a Festivalului Coral Internațional pentru Tineret „Gavriil Musicescu”, unde Corul de Cameră Preludiu dirijat de VOICU ENĂCHESCU va evolua alături de ceilelalţi invitaţi de onoare, Corul MADRIGAL – dirijat de Anna Ungureanu, CORUL DE COPII RADIO – dirijat de Voicu Popescu, Corul psaltic TRONOS al Patriarhiei Române – condus de Protopsalt Arhidiacon Mihail Bucă, Corala CANTORES AMICITIAE – dirijată de prof.univ.dr. Nicolae Gâscă etc.

In data de 6 iulie 2015, Corul de camera Preludiu va susţine un concert la Piatra Neamţ cu un program de divers, sintetizând diverse orientări stilistice din repertoriul lor.

Corul de cameră „Preludiu”

De la apariţia sa şi până în prezent formaţia a parcurs un drum ascendent, care a consolidat cu fiecare concert, an după an, prestigiul coralei. Mereu primenit, trecând de la statutul de cor de amatori la cel de formaţie profesionistă, „Preludiu” îşi aduce o deosebită contribuţie la transmiterea actului artistic în rândurile publicului meloman din România şi din străinătate, remarcându-se prin măiestria sa interpretativă prin prospeţimea şi, în acelaşi timp, prin maturitatea sa.

Secretul rezidă, desigur, în talentul şi muzicalitatea nativă a coriştilor, dublate de aprofundate studii muzicale, dar, fără îndoială, trebuie căutat şi în muzicalitatea, rafinamentul şi deosebitul simţ artistic al dirijorului. Repertoriul Corului de cameră „Preludiu” este vast, cuprinzând peste 300 de lucrări de muzică preclasică, clasică şi romantică, colinde de Crăciun şi cântece religioase, muzică românească şi cântece din muzica popoarelor, lucrări din literatura contemporană, lucrări vocal-simfonice. Trebuie menţionat că toate aceste piese sunt interpretate în limba lor originară.

În cei 42 de ani de activitate „Preludiu” a realizat peste 350 de înregistrări radio şi TV, un disc „Electrecord” şi trei C.D. (Colinde şi cântece de Crăciun, Muzica bizantină în cultura românească, Maeştri ai artei corale româneşti). De la apariţia sa, formaţia a prezentat mai mult de 2.500 de concerte pe marile scene din România şi din străinătate, în cursul celor peste 90 de turnee efectuate în 30 de ţări din Europa, America şi Asia, fiind laureată la mai multe festivaluri internaţionale (Pardubice, Nitra, Barcelona, Celje). Corul de cameră „Preludiu” şi dirijorul Voicu Enăchescu au primit, cu ocazia ediţiei a XIII-a a Festivalului Internaţional „George Enescu” (1995), „Premiul pentru excepţionalul program prezentat”, distincţie acordată de Uniunea Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România.

Anul 2012, a însemnat înca o dată confirmarea internaţională a Corului de cameră „Preludiu”: Premiul I la Festivalul de muzică ortodoxă de la Bialystok-Polonia, Medalia de aur acordată corului „Preludiu” şi premiul pentru cel mai bun dirijor primit de maestrul Voicu Enăchescu la Festivalul Coral Internaţional de la Beijing-China.

Ca o recunoaştere a activităţii artistice deosebite, dirijorul Voicu Enăchescu a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în Grad de Comandor pentru promovarea culturii.

Număr de vizualizări :1014


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro