BeSpectACTive! – prima conferință internațională despre publicul activ

iul. 16th, 2015 | By | Category: Postcard

În perioada 21-22 iulie 2015, la Sansepolcro – Arezzo (Italia), partenerii proiectului BeSpectACTive! organizează prima conferință internațională având ca temă publicul activ. Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu face parte din proiectul BeSpectACTive!, cofinanţat de programul Creative Europe 2014-2020 al Uniunii Europene, pe o perioadă de 4 ani (decembrie 2014 – noiembrie 2018).

Proiectul BeSpectACTive! încurajează dezvoltarea audienţei şi dialogul intercultural prin schimbul de bune practici între profesionişti din domeniul artelor spectacolului. Alături de TNRS, ceilalţi parteneri – festivaluri europene, teatre şi centre de cercetare – sunt: Comune di Sansepolcro – Kilowatt Festival (Italia), Fondazione Fitzcarraldo – Torino (Italia), Universitatea Montpellier I (Franţa), Universitatea din Barcelona (Spania), London International Festival of Theatre (Marea Britanie), York Citizens Theatre Royal (Marea Britanie), Tanec Praha (Republica Cehă), Bakelit Multi Art Center – Budapesta (Ungaria), Domino – Perforacije Festival – Zagreb (Croaţia), B-51 – Ex Ponto Festival – Ljubljana (Slovenia), Associazione Culturale Perypezye Urbane – Milano (Italia).

Conferința internațională va avea loc în timpul Festivalului Kilowatt, unul dintre cele mai importante festivaluri de artele spectacolului din Italia, ce se desfășoară în perioada 18-25 iulie 2015, la Sansepolcro. Partenerii proiectului vor discuta despre modalitățile de atragere a noi publicuri pentru spectacolele de artă contemporană, prin implicarea audienței în procesul de decizie și de programare.

În prima zi a conferinței vor participa la discuții Silvia Costa, președinte al Comisiei pentru Cultură și Educație a Parlamentului european și Monica Urian, responsabilă cu dezvoltarea publicului în cadrul programului Creative Europe. Luca Ricci (Kilowatt Festival) și Giuliana Ciancio (manager proiecte culturale), inițiatorii proiectului Be SpectACTive! vor prezenta scopurile și obiectivele proiectului, cu accent pe cele două dimensiuni: cercetarea și producerea de spectacole.

În a doua zi a conferinței vor fi discutate aspecte teoretice în ceea ce privește dezvoltarea audienței și implicarea publicului în actul de creație. Jean Luis Fabiani (Universitatea din Budapesta), Emmanuel Negrier (Universitatea Montpellier 1) și Lluis Bonet (Universitatea din Barcelona) vor conferenția despre interacțiunea dintre public și actul creator, dintr-o perspectivă socio-politică și economică. Alessandro Bollo și Luisella Carnelli (Fondazione Fitzcarraldo) vor vorbi despre implicarea publicului în deciziile artistice ale unei instituții culturale. Un alt subiect abordat va fi programarea artistică a unui festival și măsura în care publicul poate fi implicat în această activitate.

De asemenea, conferința va oferi partenerilor BeSpectACTive! ocazia de a discuta despre activitățile și rezultatele primelor luni de proiect și de a realiza strategia pentru etapele următoare.

Prima activitate internațională care a implicat Teatrul Naţional „Radu Stanca” a fost workshop-ul pe care l-a susținut la Sibiu coregraful ceh Michal Záhora, în perioada 30 martie – 2 aprilie 2015, atelier ce a contribuit la realizarea unui spectacol de dans. Prima prezentare publică a proiectului a avut loc în timpul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, pe 20 iunie 2015. Premiera mondială a spectacolului „Devoid” va avea loc în cadrul Festivalului Kilowatt, pe 19 iulie, iar în Cehia premiera va fi prezentată la Teatrul PONEC din Praga, în septembrie 2015.

Număr de vizualizări :913


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro