”Moromeții – 60”- Proiecție, Dezbatere, Expoziție

iul. 2nd, 2015 | By | Category: Eveniment

Marți, 7 iulie 2015, ora 17.30, la sediul ICR din Aleea Alexandru 38, Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Institutul Cultural Român organizează evenimentul cu titlul: ”Moromeții – 60”. Anul acesta se împlinesc 60 de ani de la apariția primului volum al uneia dintre cele mai importante capodopere a literaturii române, valoare de necontestat a patrimoniului literar național – ”Moromeții”. De-a lungul celor șase decenii, fiind considerat unul dintre romanele de referințe semnate de marele scriitor Marin Preda, romanul a fost citit și recitit, reeditat în numeroase ediții, a circulat prin toată lumea datorită traducerilor de care acesta s-a bucurat încă de la început, a fost studiat de toate generațiile de elevi și studenți filologi formate în această perioadă, analizat din diferite perspective de cei mai importanți istorici și critici literari din țară, montat și ecranizat de mari personalități ale lumii teatrale și cinematografice românești. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Muzeul Național al Literaturii Române, după sprijinul acordat ICR Londra pentru realizarea expoziției dedicate evenimentului menționat, dorește să marcheze acest eveniment și la București, prin desfășurarea unui nou program cultural, care va cuprinde expoziția „MOROMEȚII 60” și proiecția ecranizării romanului în regia lui Stere Gulea, film realizat în 1987.

Proiecția va fi precedată de o dezbatere la care vor participa actorii Luminița Gheorghiu, Victor Rebengiuc și Mitică Popescu, operatorul Vivi Drăgan Vasile, prof. univ. Lucian Chișu și scriitorul Ioan Groșan. Moderator va fi conf. univ. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române.

Partener: Institutul Cultural Român

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, AgenţiadeCarte.ro.

Număr de vizualizări :1046


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro