Teodor Baconschi, invitat la ”Înapoi la argument cu Horia-Roman Patapievici”

iun. 22nd, 2015 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 25 iunie 2015, la ora 19.00, librăria Humanitas de la Cișmigiu vă invită la a 23-a ediție a  întâlnirilor Înapoi la argument cu Horia-Roman Patapievici, cu tema Pe Facebook cu Doru Baconschi”. Invitat este Teodor Baconschi, autorul cărții Facebook. Fabrica de narcisism, apărută la editura Humanitas, o analiză a celebrei rețele de socializare, scrisă dintr-o perspectivă antropologică, dar și din acea a unui utilizator activ.

„Internetul a schimbat deja peisajul umanității. Tot ce putem să facem este să medităm la impactul său și la viitorul nostru cu el.

[…]

Cred că generaţia mea – formată din cei născuţi în anii ’60 – a încasat trauma cea mai severă. Copiii mei, care au crescut într-o ambianţă informatizată, sunt utilizatori moderaţi, deja sceptici. Asemenea junelui Abraham Joseph, din Dubai, EAU, ei văd FB mai curând ca pe un Big Time Waster. Nu consumă televiziune – care li se pare un mijloc de comunicare anacronic – şi folosesc natural mesageriile electronice sau FB, doar pentru a ţine legătura cu colegii şi prietenii. Au preluat minimal nevroza mea legată de şocul dintre cultura înaltă, logocentric-elitistă, şi forţa gregară a culturii junk. Ei au fost înaintea mea pe FB, însă li se pare o prostie să-ţi pierzi prea mult vremea în acest mediu virtual. Pe FB se intră, nu se stă. Luciditatea copiilor mei m-a împins, salvator, spre prima „sinucidere“ a identităţii mele virtuale (închiderea paginii personale de FB) după un trimestru-două de totală dependenţă, când „trăiam“ aproape tot timpul aninat de reţea. Ei mi-au spus că sunt „bolnav“ şi că nici o soluţie (dintre cele căutate, într-o vreme de dificultăţi personale maxime) nu va veni dacă rămân prizonierul acestei hipnoze (in)voluntare. Mulţi copii din generaţia FB – cea adevărată, nu cea pe care s-au făcut experimente abuzive în anii ’90 – sunt deja stabilizaţi psihic, au o corectă distanţă critică faţă de noile tehnologii, din care fructifică, în chip natural, partea bună. Eu, evadat din comunism, am descoperit succesiv cartea de credit, laptopul, telefonul mobil, Internetul, Skype, FaceTime şi alte vehicule de ubicuizare. Ei le-au găsit acolo, în viaţa cotidiană, de când au început să gândească şi să acţioneze autonom.”  (Teodor Baconschi)

Număr de vizualizări :790


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro