Maia Morgenstern și Alexander Hausvater, pe scena Kulturfest New York

iun. 12th, 2015 | By | Category: Eveniment

Luni, 15 iunie 2015, de la orele 15.00 și 20.30, spectacolul Stele rătăcitoare”, al Teatrului Evreiesc de Stat, cu Maia Morgenstern și Alexander Hausvater, va fi prezentat la Abrons Arts Center Playhouse (466 Grand St, New York, NY 10002), în cadrul Kulturfest NYC 2015. Spectacolul va fi reluat marți, 16 iunie 2015, de la ora 14.00. Anul acesta se aniversează un secol de la nașterea teatrului idiș din SUA. Cu acest prilej, mai multe evenimente vor aduce în prim-plan rolul întemeietor, la scara mondială, al teatrului idiș din țara noastră, cunoscând faptul că prima trupă de teatru idiș din lume a fost înființată la Iași, în 1876. Pe parcursul celor 8 zile de festival, 100 de artiști și oameni de cultură vor realiza 100 de evenimente (teatru, muzică, film, conferințe, expoziții), printre aceștia aflându-se și artiștii din România.

Tot luni, 15 iunie 2015, documentarul ”Moștenirea lui Goldfaden”, regia Radu Gabrea, va fi prezentat în cadrul unei serii de filme, la Simon Wiesenthal Center Museum of Tolerance (220 E 42nd St, New York, NY 10017). Invitat special, Nahma Sandrow, istoric de teatru idiș.

În cadrul seriei de simpozioane de la Museum of Jewish Heritage (36 Battery Pl, New York, NY 10280), miercuri, 17 iunie 2015, între orele 13.15 și 14.15, regizorul Alexander Hausvater va susține conferința Avrom Goldfaden and the Legacy of Yiddish Theater in Romania, urmată de un concert, cu participarea lui Zalmen Mlotek și a invitaților speciali din trupa TES.

De la ora 19.00, la sala Auditorium a ICRNY, Alexander Hausvater va vorbi despre creația sa regizorală, într-o conferință însoțită de film și slideshow, cu fragmente din spectacolele sale din România și din lume.

Joi, 18 iunie, ora 17.00, actrița Maia Morgenstern și pianista Tatiana Moroșanu vor prezenta spectacolul ”Astă seară: Lola Blau”, la Abrons Art Center (466 Grand St, New York, NY 10002).

”Kuklturfest NYC reprezintă un prilej unic pentru ICR New York de a pune în valoare multiculturalismul din România, așa cum a funcționat acesta de-a lungul ultimelor două veacuri, subliniind, totodată, calitățile unei politici culturale susținute de România contemporană, în promovarea creației minorităților.

ICR New York a făcut toate eforturile necesare pentru realizarea acestui proiect de o importanță deosebită pentru România, pentru poziția artei spectacolului din România în lume, și pentru accesul la cea mai semnificativă audiență a profesioniștilor din cultura americană, formată, cum bine se știe, din mari regizori, actori, critici de teatru și film, evrei. La inițiativa ICRNY, acestui proiect complex i s-a alăturat Guvernul României.

Prin artiștii participanți și evenimentele prezentate, România va lua parte la un eveniment istoric, alături de invitați din Australia, Austria, Canada, Republica Cehă, Franța, Germania, Israel, Japonia, Polonia, Federația Rusă, Africa de Sud, Spania, Ungaria, SUA, al căror scop comun este de a prezenta valorile teatrului idiș internațional, în fața miilor de spectatori, prezenți pe parcursul celor 8 zile de festival.” Răzvan Dinu, programs manager, ICR NY

Număr de vizualizări :1185


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro