Lectură publică la Bucureşti: “Dmitri: genul cinic”, de Dmitri Miticov

iun. 24th, 2015 | By | Category: Agenda de carte

Vineri, 26 iunie 2015, ora 19.00, în Grădina Green Hours din Bucureşti (Calea Victoriei nr. 120), Dmitri Miticov va citi din cel mai nou volum de poezie, „Dmitri: genul cinic”, apărut la Editura Cartea Românească, disponibil şi în ediţie digitală. Invitat, alături de autor: Cosmin Ciotloş.

Fără a face poezie conceptuală, Dmitri Miticov își asumă în Dmitri: genul cinic riscul de a duce demersul poetic în zone extreme mizînd pe intuiția că în poezie e tot mai necesar dialogul cu un alt fel de sensibilitate.

Dmitri: genul cinic interoghează automatisme de limbaj, convenții sociale și, în general, insistă asupra fisurilor diferitelor discursuri suspecte. Vocea propusă ocupă aproape întreaga paletă de nuanțe dintre ironie și cinism.

Cerebral și sceptic, felul de a face poezie din Dmitri: genul cinic are, înainte de orice altceva, calitatea de a fi necesar.

„Hai să stabilim un ax: să zicem că într-o parte, cea a inimii, ar fi domeniul estetic în care înghesuim faptele şi istoriile noastre. În partea cealaltă, a acţiunii, a forţei, ar fi domeniul etic. Ce face Dmitri Miticov este să pună în centru Obiectul (iubire, frică, automatisme, limbaj, locuri comune, viaţă) şi să-l plimbe între cele două, creînd iluzia apartenenţei la fiecare dintre ele, pentru ca în final să creeze o nouă perspectivă – cea a cinismului, care răstoarnă toate aparenţele. Un spaţiu de unde au fost izgonite metafora, ipocrizia, poetizarea forţată. Îţi trebuie curaj pentru asta, ca să nu mai vorbim de talent, mai ales că acest nou unghi nu e deloc lipsit de lirism. Este o perspectivă kierkegaardiană, din care a dispărut însă stadiul religiosului.” (Bogdan-Alexandru Stănescu)

Dmitri Miticov s-a născut pe 1 septembrie 1980, la Tîrgovişte. A absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov. În 2006 a debutat la Editura Vinea cu volumul de poezii Efectul de peliculă, urmat de Numele meu e Dmitri (Editura Paralela 45, 2010) şi Dmitri: uite viaţa (Casa de editură Max Blecher, 2012). În prezent locuieşte în Bucureşti şi lucrează în domeniul bancar.

Număr de vizualizări :1193


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro