Despre “Trecutul şi prezentul arhitecturii Art Nouveau din Bazinul Carpatin”, la Institutul Balassi

iun. 2nd, 2015 | By | Category: Eveniment

Joi, 4 iunie 2015, ora 19.00, la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti (Str. Gina Patrichi nr. 8.) va avea loc prelegerea “Trecutul şi prezentul arhitecturii Art Nouveau din Bazinul Carpatin”, susţinută de Zámbó Lilla.

La iniţiativa Ungariei, în anul 2013 data de 10 iunie a fost declarată Ziua Mondială Art Nouveau (în data de 10 iunie 1914 s-a stins din viaţă creatorul curentului Art Nouveau maghiar, LECHNER Ödön şi tot în 10 iunie, în anul 1926 a murit şi celebrul arhitect catalan Antoni GAUDI). ZÁMBÓ Lilla, doctorand în anul II la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta şi la École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris, se află cu bursă la Universitatea Bucureşti, Şcoala doctorală în ştiinţe sociale pentru a cerceta fenomenul Art Nouveau, și cu această ocazie am invitat-o să susţină această prelegere.

„Scopul prelegerii este prezentarea capodoperelor arhitecturale Art Nouveau situate în Bazinul Carpa-tin, precum şi starea lor actuală, concentrând asupra patrimoniului de gen din România. Suntem martori ai reconsiderării şi creşterii popularităţii patrimoniului arhitectural maghiar Art Nouveau, în conformitate cu tendinţele europene. Acest lucru este confirmat şi prin faptul că opera celui mai mare maestru al arhitecturii maghiare Art Nouveau, Lechner Ödön, în anul 2008 a ajuns pe lista de aşteptare pentru a intra în patrimoniul mondial UNESCO. Această parte organică a patrimoniu-lui cultural maghiar mai puţin cunoscută până acum este promovată şi prin creşterea semnificativă în ultimii ani, a publicaţiilor ştiinţifice şi turistice, precum şi a expoziţiilor şi tururilor de oraş alternative. Acest stil arhitectural purtător de un nou mesaj estetic, social şi politic, apărut la răscruce de secol XIX şi secol XX, a fost primit de contemporaneitate cu scepticism, mult timp fiind perceput cu o atitudine mixtă, cu precădere negativă. În consecinţă prelegerea îşi propune să atragă atenţia asupra complexi-tăţii acestui stil arhitectural, dar şi asupra istoriei şi anomaliilor în ce priveşte protejarea ca patrimo-niu, căci deşi stilul îşi trăieşte »renaşterea«, multe clădiri (din Ungaria şi din afara graniţelor maghiare) s-au distrus ori se află într-o stare de degradare avansată, necesitând reconstrucţie imediată.” – Zámbó Lilla.

Prelegere în limba engleză.

Număr de vizualizări :1093


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro