spot_img

Burse „Woodrow Wilson“ pentru trei cercetători din România

Trei cercetători români vor beneficia de stagii de trei luni la Woodrow Wilson Center, în cadrul Programului de Burse de Cercetare pe Termen Scurt derulat de Institutul Cultural Român şi Woodrow Wilson International Center for Scholars. Eliza R. Gheorghe, doctor în relații internaționale, Lăcrămioara Stratulat, doctor în ştiinţe istorice, și Marius Stan, doctor în științe politice, au fost selectați, pentru sesiunea 2015-2015, de comisia de evaluare formată din prof. univ. dr. Ioan Opriș, prof. univ. dr. Radu Carp și prof. univ. dr. Constantin Hlihor.


Inițiat în anul 2008, programul se adresează cercetătorilor români din mediul universitar, punându-se accentul pe istorie, drept, ştiinţe politice şi administrative, relaţii internaţionale, jurnalism, ştiinţe economice. Candidaţii trebuie să fie implicaţi deja în proiecte de cercetare legate de priorităţile actuale ale României sau de trecutul recent al acesteia, să deţină un doctorat în domeniul lor de activitate sau să fie în etapa de redactare a tezei de doctorat. Au prioritate candidaţii care au publicat cărţi în domeniul lor de specialitate sau articole în reviste ştiinţifice recunoscute în sistemul ISI.

Eliza R. Gheorghe este absolventă a unui program doctoral în domeniul relațiilor internaționale la  Universitatea Oxford și deținătoare a unei diplome de master în studii de securitate la Universitatea Georgetown. Subiectul cercetării pe care o va desfășura în cadrul Woodrow Wilson International Center for Scholars este Romania and the Bomb: Bucharest’s Nuclear Acquisition Strategy during the Cold War, proiect care face parte din domeniul său principal de cercetare – istoria internațională a Războiului Rece. Printre materialele pe care le-a publicat se numără: „The Chinese-Romanian Nuclear Cooperation“, Romania Energy Center, septembrie 2014; „How to become a Customer: Lessons from the Nuclear Negotiations between the U.S., Canada and Romania in the 1960s“, Woodrow Wilson International Center for Scholars, martie 2013; „The Shah’s Petro-Diplomacy with Ceaușescu: Iran and Romania in the Era of Détente“, decembrie 2014, etc.

Lăcrămioara Stratulat este doctor în ştiinţe istorice al Universității „Al. I. Cuza“ Iaşi, specializarea Istoria veche a României, cu teza Dovezi arheologice ale etnogenezei româneşti la est de Carpaţi. Are o experiență de 25 de ani în domeniul muzeologiei și 17 ani de management cultural în cadrul unor instituții precum Complexul Muzeal „Iulian Antonescu“ din Bacău și Complexului Muzeal Naţional „Moldova“ din Iaşi. Tema proiectului de cercetare derulat cu bursa „Woodrow Wilson“ este The New York World’s Fair (1939) – A case study: the Image of Romania Illustrated in the American Press, în care sunt abordate atât impactul cultural, cât și beneficiile de imagine aduse României în presa americană prin participarea la expoziția mondială din 1939, a doua ca dimensiune în istoria Statelor Unite ale Americii. Bogata activitate de valorificare a patrimoniului muzeal național pe care a desfășurat-o cuprinde organizarea a numeroase simpozioane, congrese cu caracter naţional şi internaţional pe teme de istorie, arheologie, muzeografie, PR și organizarea unor expoziții importante.

Marius Stan, doctor în științe politice în cadrul Facultății de Științe Politice, Universitatea București, are o vastă experiență de cercetare prin diverse programe POSDRU și granturi la Osteuropa Institut der Freie Universitat din Berlin, Universitatea Maryland, SUA și International Cultural Centre din Cracovia. Proiectul de cercetare pe care îl propune în cadrul bursei „Woodrow Wilson“ este The Canvas of Apostasy: Romanian-British Political Sociologist Zevedei Barbu and the Critique of Totalitarism și are ca principal obiectiv înțelegerea, explorarea și explicarea parcursului intelectualului de stânga umanist Zevedei Barbu, devenit un important gânditor anti-totalitar. Activitatea sa de cercetare s-a focalizat asupra istoriei, ideologiei și efectelor comunismului în Europa, Marius Stan activând între 2006 și 2013 în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Este coautor, alături de Vladimir Tismăneanu, al lucrării Genialissimul Generalissim/The Stallin Dossier: Genialissimo Generalissimo (Editura Curtea Veche, 2014) și al capitolului „Confronting Leninist Legacies in Post-Communist Romania”  în volumul Post-Communist Romania at 25: Linking Past, Present and Future, (Lavinia Stan, Diane Vancea eds., Rowman&Littlefield, 2015).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508