Bucureștiul în literatură: de la Mircea Eliade la scriitorii contemporani

iun. 4th, 2015 | By | Category: Postcard

Fundația Calea Victoriei vă invită joi, 18 iunie 2015, de la ora 19:00, alături de scriitoarea Andreea Răsuceanu la o călătorie în Bucureștiul literar. De la Eliade, la Mircea Cărtărescu și Gabriela Adameștenu, autori semnificativi au explorat Capitala ca oraș livresc și viu. Evenimentul Bucureștiul în literatură: de la Mircea Eliade la scriitorii contemporani pornește de la mitologia bucureşteană instituită de proza lui Mircea Eliade, rămasă una dintre cele mai complete imagini ale oraşului din literatura română.

Ne va interesa, în acest context, cum se recreează literar imaginea interbelicului bucureștean în proza lui Eliade, care este raportul dintre Bucureștiul magic, al semnelor, și cel istoric, și în ce măsură imaginea acestuia din urmă este falsificată atunci când e filtrată prin literatură.

La fel de mult s-a vorbit însă și despre Bucureștiul cărtărescian, oraș fabulos și parte dintr-o geografie „inventată“, cum însuși autorul avertizează. Orașul e, în Orbitorul cărtărescian,  un construct existent deopotrivă în mai multe realități care comunică, dar și o entitate însuflețită, un corp viu, unde străzi și locuri corespund unor artere, organe etc. Bucureștiul e, deopotrivă, un alter ego, imagine în oglindă a lui Mircea. Nu în ultimul rând, e un text care se poate citi și interpreta, nu o dată străzile acestuia confundându-se cu rândurile cărții.

La Gabriela Adameșteanu Bucureștiul este un peisajului interior ce se deschide în Drumul egal al fiecărei zile, o imagine a lumii bucureștene din anii ’60. Orașul se contaminează de viața interioară a personajului, suferind, la rândul său, transformările emoționale ale celui care îl străbate. Orașul „se îmbolnăvește“ de „panica sfârșitului de săptămână“, suferă de melancolie, „se însănătoșește“  – e o ființă care trăiește într-un raport mimetic cu personajul.

Care este raportul dintre aceste tipuri de peisaj bucureștean și care e legătura dintre imaginea literară și istoria concretă, vor fi punctele de plecare ale discuției.

Lector: Andreea Răsuceanu

Data începere: 18 iunie 2015; Ora curs: 19:00

Număr ateliere: 1

Cost: 35 ron; Cost redus (card fidelitate, studenți, pensionari): 30 ron

Locul desfășurării: Str. Popa Soare, nr. 40, etaj 1 (în apropierea Rondului Pache Protopopescu și Bisericii Sfânta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)

Înscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

Număr de vizualizări :1169


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro