”Nightfall”- Expoziţie Részegh Botond, la Galeria ICR Viena

iun. 4th, 2015 | By | Category: Eveniment

Galeria Institutului Cultural Român de la Viena găzduieşte în perioada 9-26 iunie 2015 expoziţia ”Nightfall” a pictorului Részegh Botond. Vernisajul expoziţiei va avea loc în data de 9 iunie 2015, de la ora 19.00, în prezenţa artistului, a curatoarei Anamaria Altmann şi a vicepreşedintelui Institutului Cultural Român, Mihaly Zoltán Nagy.

„După lăsarea întunericului, când formele dispar şi culorile se dizolvă, iar noaptea îşi aşterne umbra întunecată peste lume, atunci începe ora focului. Részegh Botond abordează în ciclul de lucrări Nightfall existenţa umană ca schizofrenie bipolară care, în interpretarea artistului, reprezintă echilibrul dintre şansa unei libertăţi fireşti şi a unei aserviri voluntare. Această dihotomie a existenţei este reprodusă de Részegh Botond în lucrările sale prin limbajul formelor utilizat şi principiile structurale care dobândesc un caracter central. Din spaţiul întunecat pătrund la suprafaţă capete fără chip înflăcărate care evoluează în simboluri ale ameninţării, fricii, agresiunii, terorii şi cinismului. Cranii înconjurate de membre dislocate, care se pierd prin gesturi încifrate în întuneric, amintesc pentru ultima dată de durerea victimei şi a agresorului deopotrivă.

Discursul plastic al artistului, ca manifestare a unei libertăţi apăsătoare, are scopul de a pune la îndoială sentimentele stârnite de privirea în gol, în spaţiile întunecate în a căror captivitate se întrezăresc ochi orbi arzând, lăcrimând într-o singurătate stranie.

Arta sa, o amintire eterică a grotescului suprarealist, şi tehnica artistică expresivă readuc în realitate aservirea şi oroarea care se prezintă ca elemente reale sfâşiate dintr-o existenţă paralelă. Această realitate pare anonimă, dar este în fapt o prezumţie: viaţa fostului deţinut Mikhail Khodorkovsky reprezintă fundamentul pentru incertitudinea pe care artistul o manifestă faţă de realitatea pe care o înţelege nu doar ca antonim al detenţiei şi, implicit, ca o percepţie fizică, ci şi ca instanţă metafizică care se doreşte expusă spaţial şi golită de valoare. Cu cât noaptea este mai întunecată, cu atât mai luminos e focul.“ (Anamaria Altmann, curator)

Részegh Botond a studiat în perioada 1996–2001 la Universitatea de Arte din Bucureşti, secţia grafică, în clasa prof. Mircia Dumitrescu şi în perioada 2004–2008 a fost doctorand la Universitatea de Arte Budapesta, sub coordonarea prof. König Róbert.

A debutat ca artist în anul 2001 prin expoziţia lucrărilor de diplomă la Universitatea de Arte din Bucureşti şi prin expoziţia personală din cadrul Târgului Internaţional de Carte de la Budapesta. Au urmat alte 36 de expoziţii personale dintre care amintim Ingeborg Zweymüller Gallery (Baden, Austria, 2009), Northeastern University (Boston, SUA, 2010), Léna&Roselli Gallery (Budapesta, 2011), Joella Gallery (Turku, Finlanda, 2013), 360 Gallery (Boston, SUA, 2014) şi VOLTANY – Volta Show (New York, SUA, 2014).

Expoziţia ”Nightfall” poate fi vizitată la sediul Institutului Cultural Român de la Viena în perioada 9-26 iunie 2015, de luni până vineri, între orele 10.00 – 18.00. Intrarea este liberă.

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Număr de vizualizări :1029


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro