”Eu când vreau să fluier, fluier ” de Florin Şerban, la Cinemateca ICR Viena

iun. 29th, 2015 | By | Category: Eveniment

Institutul Cultural Român de la Viena organizează marţi, 30 iunie 2015, la ora 19.00, proiecţia filmului ”Eu când vreau să fluier, fluier” (2010) în regia lui Florin Şerban. Evenimentul de la sediul ICR Viena (Argentinierstrasse 39, 1040 Viena) se înscrie în programul RKi Wien – Rumänisches Kino in Wien, care prezintă periodic producţii cinematografice româneşti.

”Eu când vreau să fluier, fluier” reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului Florin Şerban, fiind o dramă cinematografică realizată după piesa omonimă de Andreea Vălean. Filmul a primit două importante distincţii în cadrul ediţiei 2010 a Berlinalei: premiul Alfred Bauer, acordat din anul 1987 în memoria primului director al Festivalului de Film de la Berlin şi care revine unei pelicule ce deschide noi perspective în arta cinematografică și Ursul de Argint, marele premiu al juriului, acordat acestei prime pelicule româneşti, prezentă în competiția oficială de la Berlin după 17 ani de absenţă. De asemenea, Eu când vreau să fluier, fluier a primit premiul „New Blood“ la Festivalul Internaţional de Film Thriller de la Beaune (Franţa, 2010), premiul pentru cel mai bun film de debut la Festivalul Internaţional de Film pentru copii şi adolescenţi de la Zlin (Republica Cehă, 2010) şi premiul pentru cel mai bun film românesc la Festivalul Internaţional de Film Transilvania TIFF (România 2010).

Filmul prezintă povestea lui Silviu (interpretat de George Piştereanu) care, după patru ani petrecuţi într-un penitenciar pe malul Dunării, urmează să se elibereze în scurt timp. Cu două săptămâni înainte de eliberare, primeşte o vizită neaşteptată. El află că mama lui s-a întors acasă din Italia şi vrea să îl ia pe fratele lui mai mic. Silviu are cinci zile să găsească o soluţie. Cele cinci zile devin o eternitate când Silviu se îndrăgosteşte de o studentă la Sociologie, Ana (Ada Condeescu), venită în practică la penitenciar. Copleşit de emoţii şi presat de timp, Silviu închide ochii… Libertatea, vântul, drumul, primul sărut. Din acest moment  i se poate întâmpla orice.

Din distribuţia filmului fac parte şi Mihai Constantin, Clara Vodă, Papan Chilibar şi Marian Bratu. Scenariul este semnat de Cătălin Mitulescu şi Florin Şerban, filmul fiind produs de Cătălin Mitulescu, Daniel Mitulescu alături de Frederick Zander şi Tomas Eskilsson. Eu când vreau să fluier, fluier este o coproducţie româno-suedeză realizată de Strada Film, Film i Väst şi The Chimney Pot.

George Piştereanu a obţinut pentru acest rol premiul „Blue Angel“ la Festivalul Internaţional Art Film Fest (Slovacia, 2010), premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Film din Damasc (Siria, 2010) şi la Festivalul Internaţional de Film din Stockholm (Suedia, 2010) şi premiul special pentru cel mai bun rol principal masculin la Festivalul European de Film Cinedays (Macedonia, 2010). Tot la Festivalul Cinedays, Florin Şerban a obţinut Steaua de Argint pentru regie.

Filmul este subtitrat în limba germană.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Număr de vizualizări :1090


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro