Simpozion Lucian Blaga, la ICR Viena

mai 5th, 2015 | By | Category: Eveniment

În data de 6 mai 2015, de la ora 18.00, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena are loc lansarea traducerii în limba germană a volumului ”Cenzura transcendentă, ultimul din Trilogia cunoaşterii”, tradusă de prof. dr. Rainer Schubert. Evenimentul marchează împlinirea a 120 de ani de la naşterea lui Lucian Blaga şi cuprinde prezentări şi prelegeri pe baza volumului Cenzura transcendentă.

Traducătorul volumului, prof. dr. Rainer Schubert, va prezenta cartea în relaţie cu lucrările ”Eonul dogmatic” şi ”Cunoaşterea luciferică” şi va sublinia actualitatea problemelor abordate în opera lui Blaga. Prof. dr. Mădălina Diaconu va susţine prelegerea „Între cezură şi cenzură. Acrobaţia intelectuală a lui Lucian Blaga, între teologie şi filosofie“, iar prof. dr. Ioan Moga va prezenta „Cunoaşterea Tainei. Teologia ortodoxă în dialog cu filosofia lui Blaga“. Seara va fi moderată de prof. dr. univ. Larisa Schippel.

În cadrul evenimentului va fi difuzat un interviu în limba germană cu Dorli Blaga, realizat în aprilie 2015 de Peter Sragher. Fiica lui Lucian Blaga povesteşte întâmplări din perioada petrecută cu tatăl său la Viena.

Lansarea traducerii în limba germană a volumului ”Cenzura transcendentă”, publicată cu sprijinul Institutului Cultural Român prin programul TPS, completează seria „Forum România“ apărută la editura Frank&Timme. „Forum România“ este un colocviu de romanistică lansat în anul 2002 de către Institutul pentru Studii Est şi Sud-Est Europene al Universităţii din Viena, care este organizat din anul 2005 în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Viena. Prin profilul său transdisciplinar, „Forum România“ găzduieşte contribuţii din zona cercetării filologice, istorice, sociologice, politologice, antropologice şi geografice.

În data de 12 mai 2015, de la ora 12.00 are loc dezvelirea plăcii memoriale de pe clădirea în care scriitorul şi diplomatul român Lucian Blaga a locuit la Viena (Buchleitengasse 42). Evenimentul se va desfăşura în prezenţa preşedintelui asociaţiei „Unirea. Freunde Rumäniens in Österreich“, Marius Lebăda, care a iniţiat amplasarea plăcii memoriale, a lui Dorel Uşvad care a coordonat realizarea acesteia în România şi a reprezentanţilor Ambasadei României la Viena. La eveniment vor participa şi Hans Dama, preşedintele Asociaţiei Şvabilor Bănăţeni din Austria şi Lukas Vosicky, secretarul general al asociaţiei AUSTROM, împreună cu reprezentanţii primăriei sectorului 18 din Viena.

Evenimentul de la sediul Institutului Cultural Român de la Viena este organizat în colaborare cu Societatea Austro-Română (AUSTROM), Universitatea din Viena prin Institutul de Romanistică şi Catedra de Teologie şi Istorie a Bisericilor Răsăritene din cadrul Facultăţii de Teologie Romano-Catolică şi editura berlineză Frank&Timme.

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Număr de vizualizări :1180


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro