Programul evenimentelor muzicale organizate de ICR Budapesta

mai 7th, 2015 | By | Category: Eveniment

În perioada 8 mai – 12 iunie 2015 Institutul Cultural Român Budapesta va organiza o serie de evenimente muzicale, pe scene prestigioase din Ungaria. AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul evenimentelor.

Vineri, 8 mai 2015,  ora 19.00

Concertul „Jazz For Two”, un eveniment în premieră care îi va reuni pe aceeaşi scenă, într-un dialog muzical, pe doi importanţi reprezentanţi ai jazz-ului din România şi din Ungaria.

Emil Bîzgă, trompetist de jazz recunoscut pe plan internaţional pentru disponibilitatea de a alterna jazz-ul cu muzica clasică, va cânta împreună cu chitaristul István Gyárfás din Ungaria.

Sâmbătă, 9 mai 2015, ora 18.30

În colaborare cu Clusterul EUNIC Ungaria şi Reprezentanţa Comisiei Europene la Budapesta (Europa Pont) organizăm un concert de jazz dedicat „Zilei Europei” sub genericul „EU Jazz Express”, la Atlétikai Centrum. Evenimentul muzical aflat la cea de a treia ediţie a fost iniţiat în 2013 de Institutul Cultural Român Budapesta şi se va bucura de prezenţa lui Emil Bîzgă care va cânta împreună cu muzicieni de jazz din Polonia, Finlanda,  Ucraina, Israel, Turcia şi Ungaria.

„Ziua Europei” va fi sărbătorită la Budapesta prin activităţi culturale găzduite de acest loc de petrecere a timpului liber, situat pe insula Margareta din Budapesta, alături de un concurs de cross, având punctul de pornire la Atlétikai Centrum.

Marți, 19 mai 2015, ora 19.30

În parteneriat cu Budapest Music Center (BMC) recitalul de muzică de cameră „Lumière”, susţinut de Matei Ioachimescu (flaut) şi Cătălina Butcaru (pian). Recitalul se va desfăşura în sala de concerte BMC.

Programul recitalului de la Budapesta va cuprinde: Claude Debussy, André Jolivet, Vasile Jianu, Jules Mouquet, Béla Bartók şi François Borne.

O parte dintre piesele prezentate în programul de la Budapesta au fost înregistrate pe albumul intitulat  „Lumière”, editat în 2014 la  Bucureşti.

Flautistul Matei Ioachimescu a fost numit în anul 2013 „Ambasador al integrării” de către secretarul de stat pentru integrare al Ministerului Federal pentru Europa, Integrare şi Afaceri Externe al Austriei. Este unul dintre cei mai rafinaţi muzicieni ai generaţiei sale, care a susţinut concerte în Europa şi Asia. Este absolvent al Universităţii de Muzică din Viena, unde a studiat cu renumita profesoară Barbara Gisler şi s-a perfecţionat cu profesorii Pierre-Yves Artaud şi Heidi Indermühle. A fost membru al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti. Este invitat frecvent ca membru al unor jurii în competiţii internaţionale şi susţine workshop-uri în Austria, Japonia, România şi Croaţia.

Cătălina Butcaru (pian). La 16 ani a fost admisă la Universitatea de Muzică şi Artă din Viena, unde a fost îndrumată de profesorul Jürg von Vintschger şi pianista Meira Farkas. În 2006 a obţinut masteratul la Universitatea de Muzica din Graz, sub îndrumarea lui Alexander Satz, urmează apoi cursuri de măiestrie cu muzicieni de renume ca Dmitri Bashkirov. De-a lungul timpului a susţinut recitaluri solo, concerte de muzică de cameră şi colaborări cu orchestre pe importante scene din Austria, Italia, Germania, Marea Britanie, Franţa, Spania, Luxemburg, Ungaria, Olanda, Turcia, Bulgaria şi România.

Joi, 4 iunie 2015, ora 19.00

După mai multe ediţii de succes, seria „Bijuterii muzicale”, inițiată de ICR Budapesta în 2013 continuă cu un recital de pian interpretat de tânăra şi talentata pianistă Sînziana Mircea.

Sînziana Mircea a cântat în Europa, Asia şi SUA. În programul budapestan sunt incluse piese de Schubert, Liszt, Chopin, Albeniz, Enescu şi Rachmaninov.

Înregistrări ale recitalurilor interpretate de Sînziana Mircea au fost difuzate pe BBC Radio 3, Radio România Muzical şi pe posturile naţionale de radio din Polonia, Suedia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Croaţia şi Slovacia.

Joi, 11 iunie și vineri, 12 iunie 2015, ora 19.00

Tot în seria „Bijuterii muzicale” vor fi prezentate recitalurile Ansamblului „Flauto Dolce” în Sala festivă a Palatului Regal din Gödöllő în 12 iunie 2015 de la ora 19.00 şi Sala de concerte „Liszt Ferenc” a Facultăţii de muzică „István Vántus” din cadrul Universităţii de Ştiinţe de la Seghedin în 11 iunie 2015.

Ansamblul „Flauto Dolce” a fost înfiinţat în anul 2000 în Cluj, în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” cu principalul scop de a prezenta publicului creaţii de muzică veche şi modernă pentru diferite variaţii de flaute dulci. Ansamblul are un palmares de peste 350 de concerte în România, Austria, Germania, Ungaria, Italia, Israel, Serbia, Slovenia, Spania şi Elveţia.

Număr de vizualizări :924


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro