spot_img

Maestrul Visarion Huțu – figură emblematică a Operei Naționale Române din Iaşi – lansează cartea „Vorbirea și Cântul”, la Muzeul Unirii

Vineri, 15 mai 2015, începând cu ora 18.00, la Muzeul Unirii din Iaşi va avea loc un eveniment unic în peisajul cultural ieşean – Prezentarea cărții „Vorbirea şi Cântul”, rodul experienței de peste 55 de ani de activitate didactică şi de solist de operă a Maestrului Visarion Huțu, cântăreţ (bariton) de operă, lied şi oratoriu și renumit profesor de canto.

Editura DOXOLOGIA, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal Moldova – Muzeul Unirii din Iași, a pregătit un eveniment special pentru a marca lansarea pe piață a unei cărți așteptate de publicul din toată țara: „Vorbirea şi Cântul” de Visarion Huțu.

„Vorbirea şi Cântul” este o introducere în arta vorbirii și a cântului. Aceasta se adresează în mod special tinerilor care se îndreaptă către domenii care cer în mod expres o voce cultivată, fie în vorbire, fie în cânt. Sunt vizați cei care doresc să devină preoți, interpreți de toate genurile sau oameni care susțin discursuri frecvent – avocați, oameni politici, profesori ș.a.

Solist şi corist în mai multe coruri din Iaşi şi din țară, Visarion Huțu a debutat în februarie 1966 ca solist al Operei Naționale Române din Iaşi, cu rolul Contele de Luna, din opera Trubadurul de G. Verdi. A pregătit şi susţinut numeroase programe de lieduri şi cântece în ţară, colaborând cu pianişti celebri, cum ar fi: Ioan Welt, Elise Popovici, Vasile Tarnavschi sau Victor Câmpeanu. A efectuat turnee în Bulgaria, Polonia, Ucraina, Ungaria, Italia, Iugoslavia, Franţa.

Pe scenă a avut parteneri personalităţi ale artei cântului din ţară, precum: Elena Cernei, Ludovic Spies, Viorica Cortez, Maria Slătinaru-Nistor, Florin Georgescu, dar şi de peste hotare (Irina Arhipova, Paata Burchuladze). A lucrat cu dirijori renumiți, ca: A. Ciolan, Mircea Basarab, Cristian Mandeal, I. Baciu, Piero Papini, Luigi Prestipino, precum şi cu regizorii George Zaharescu, Dimitrie Tăbăcaru, Anghel Ionescu-Arbore.

A avut peste 40 de roluri în  spectacole de operă, dintre care amintim: Rigoletto (Rigoletto), Renato (Bal mascat) de G. Verdi; Enrico (Lucia de Lammermoor), Belcore (Elixirul dragostei) de G. Donizetti; Figaro (Bărbierul din Sevilla) de G. Rossini; Schaunard (Boema), Sharpless (Madame Butterfly), Scarpia (Tosca) de G. Puccini; Olandezul (Olandezul zburător) de R. Wagner; Valentin (Faust) de Ch. Gounod; Escamillo (Carmen) de G. Bizet; Oneghin (Evgheni Oneghin) de P. I. Ceaikovski.

A abordat un vast şi divers repertoriu, interpretând de-a lungul carierei sale lieduri de J. Haydin, L. van Beethoven, Fr. Schubert, R. Schumann, J. Brahms; cântece pentru voce şi pian de Achim Stoia, M. Jora, Paul Constantinescu, Doru Popovici sau V. Spătărelu, lucrări vocal-simfonice de J. S. Bach (Magnificat), G. Fr. Händel (Odă Păcii, Acis şi Galatheea), W. A. Mozart (Requiem), Carl Orff (Carmina Burana), Gh. Dumitrescu (Zburătorul de larg), C. Palade (Balada Gheorghe Doja), Sabin Pautza (Seikylos Imn), Viorel Munteanu (Închinare), N. Brânduş (Eroii de la Plevna) ş.a..

Printre personalităţile artei cântului formate la şcoala sa se numără: tenorul Ionel Voineag (Opera din Iaşi şi Bucureşti, profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti), tenorul Remus Belicovici (Opera Română din Braşov), mezzosoprana Camelia Docea (Teatrul Muzical din Galaţi), tenorul Călin Brătescu (Opera Română din Braşov). A îndrumat şi primii paşi ai unor cântăreţi care s-au impus ca solişti în ţară, dar şi în străinătate, printre care, mezzosoprana Mariana Cioromila (Opera din Berlin), tenorul Cosmin Marcovici (Opera Română din Iaşi), mezzosoprana Ana Oros (Opera Română din Cluj-Napoca).

A fost distins cu Meritul Cultural, cl. I-a (1980); Diploma „Pro Fidelitas” şi „Medalia de argint”; Premiul „Pogor” (2001), Medalia „Pentru Merit” în rang de cavaler (2002).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508