Maestrul Mihai Țopescu expune „SacriFACE” la Veneţia

mai 1st, 2015 | By | Category: Postcard

Luni, 4 mai 2015, de la ora 18.30, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în Mica Galerie aflată în Cannaregio 2211 ‒ Veneţia, organizează vernisajul expoziţiei „SacriFACE”, aparţinând maestrului Mihai Ţopescu. Expoziția, care poate fi vizitată în perioada 4 -25 mai 2015, este o continuare a proiectului ”Sacrificiul”, prezent la Palazzo Bembo în cadrul expoziţiei ”Personal Structures”. Expoziția cuprinde cinci sculpturi din ciclul ”Sacrificiul” și trei proiecţii video. Întâlnirea dintre obiect și film generează un puternic efect emoțional, producând o relație complementară cu încărcături simbolice. Proiectul intitulat ”Sacrificiul” a debutat în anul 2013 la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești din Mogoșoaia, unde, inspirat de încărcătura istorică a locului, a realizat o abordare generală a temei, care, deși veche, rămâne în continuare foarte ofertantă. Proiectul de la Mogoşoaia a fost continuat, prin expoziţia realizată în Mica Galerie a IRCCU Veneţia, actuala expoziţie prezentată la Veneţia fiind o continuare firească a temei tratate, sculpturile și lucrările expuse, însoţite de proiecţii video reprezentând tema „sacrificiului”, raportându-se în mod coerent la sintagma generoasă a Bienalei.


Mihai Țopescu, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, este absolvent al Facultății de Arte Ion Andreescu din Cluj, promoția 1981 și a fost elevul maestrului Mircea Spătaru. În prezent trăiește și lucrează în Târgu-Jiu. Este unul dintre artiștii români cei mai dinamici, cu participări expoziționale în țară și în străinătate, simpozioane, concursuri, expoziții de grup sau personale. Este un remarcabil artist al sticlei, din generația ’80, care a contribuit din plin la impunerea acestui material între cele major expresive ale sculpturii, dincolo de rolul său în domeniul de definiție al artelor decorative. Lucrările lui Mihai Țopescu le găsim în muzee de artă din: Dusseldorf, Coburg, Germania; Albenga, Italia; Ebeltoft, Danemarca; colecția Parlamentului European, Bruxelles; Craiova, România; Praga, Cehia dar și în colecții private.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Gorj  și este realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român. Expoziţia va putea fi vizitată în Mica Galerie a IRCCU Veneţia din Cannaregio 2211, până pe data de 25 mai 2015, de marţi până duminică, în intervalul orar 10‒12 şi 16‒20. Intrarea este liberă.

Număr de vizualizări :861


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro