Festivalul Muzicii Maghiare, ediţia a XI-a

mai 7th, 2015 | By | Category: Eveniment

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează, în perioada 12-15 mai 2015, a XI-a ediţie a Festivalului Muzicii Maghiare. Evenimentul devenit brand cultural în viaţa muzicală a capitalei României îşi propune promovarea valorilor muzicale maghiare clasice şi contemporane, respectiv descoperirea şi sprijinirea de tinere talente româneşti care se implică în interpretarea creaţiilor muzicale maghiare.

În primele trei zile ale Festivalului Muzicii Maghiare juriul şi publicul va putea audia 18 repertorii diferite în interpretarea a 24 de tineri muzicieni. În repertoriul de 20-25 de minute al fiecărui participant figurează şi opusuri importante din creaţia muzicală maghiară, precum Solosonata pentru violoncel de Kodály Zoltán, solosonata pentru violoncel de Ligeti György, Sonata în si minor de Liszt Ferenc, Două dansuri româneşti de Bartók Béla. Publicul va putea cunoaşte opusuri ale lui Doppler Ferenc, un compozitor important pentru şcoala şi repertoriul internaţional de flaut, dar şi opusuri rar cântate, precum Cei trei ţigani, o piesă pentru vioară şi pian de Liszt Ferenc sau Adagio de Kodály Zoltán, în transcripţie pentru contrabas, ori arii din opera Bank Bán de Erkel Ferenc, şi nu în ultimul rând rapsodii maghiare de Liszt Ferenc în interpretare la pian la patru mâini.

Membri juriului sunt dirijorul, compozitorul şi pedagogul Bács Lajos, criticul muzical prof. univ. dr. Valentina Sandu Dediu de la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, criticul muzical Ecaterina Stan, compozitorul Ioan Dobrinescu din partea Societăţii Române de Radiodifuziune şi muzicologul Tóth István, fondatorul festivalului.

Festivalul se va încheia cu gala laureaţilor, avându-i ca invitaţi speciali pe soprana Borsos Edith, laureată a unei ediţii anterioare a Festivalului Muzicii Maghiare, câştigătoarea premiului I Ia Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclee din Brăila şi a Concursului Internaţional de Canto Simándy József din Szeged, precum şi cvartetul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, Cvartetul Tiberius (Molnár Tibor, vioara I; Lokodi Károly, vioara a II-a, Molnár József, violă şi Zágoni Előd, violoncel), o formaţie cu recunoaştere internaţională pentru interpretarea clasicilor vienezi.

În program:

George Enescu: Şapte cântece pe versuri de Clement Marot (aranjament pentru cvartet de coarde de Adrian Pop)

Bács Lajos: Elegie pentru voce şi cvartet pe versuri de Reményik Sándor

Bartók Béla: Seară la secui

Bartók Béla: Sonatina Sz. 55 BB. 69 (aranjament pentru cvartet de coarde de Ioan Dobrinescu)

Bartók Béla: Dansuri româneşti

Aşteptăm cu drag publicul la sediul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti (Str. Gina Patrichi nr. 8) în zilele de 12, 13 şi 14 mai 2015, şi în Aula Palatului Cantacuzino (Calea Victoriei nr. 141) în data de 15 mai 2015.

Festivalul Muzicii Maghiare este susţinut de Fondul Cultural Naţional din Ungaria.

Număr de vizualizări :781


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro