Festivalul Internaţional de Poezie şi Arte Vizuale “Inside Zone”, ediția a treia

mai 14th, 2015 | By | Category: Eveniment

Vineri, 15 mai 2015, în staţiunea Borsec, începe ediţia a treia a Festivalului Internaţional de Poezie şi Arte Vizuale ”Inside Zone”. Festivalul va dura până duminică, 17 mai 2015. Artiştii care vor expune pe durata festivalului au sosit deja în staţiunea Borsec, iar în primele zile au vizitat diverse obiective turistice precum Poiana Zânelor, Grota Urşilor, Peştera de gheaţă. Cu excepţia unei singure persoane, ceilalţi se află pentru prima dată în România. Această ediţie este prima care se organizează în parteneriat cu Primăria Borsec.

Proiectul a demarat în 2007 ca o simplă tabără de creaţie. Mai mulţi artişti şi scriitori au fost atraşi de peisajul inedit al staţiunii pe care l-au considerat ideal pentru inspiraţie artistică sau literară. De la an la an tabăra a crescut, au participat şi artişti străini şi în 2012, au dorit să realizeze şi un festival în care să prezinte lucrările lor publicului din Borsec, localnici sau turişti. Astfel s-a născut FESTIVALUL DE POEZIE ŞI ARTE VIZUALE. Fiind realizat cu succes în anii anteriori şi câştigând o notorietate în mediile literare şi artistice din România, dar nu numai, s-a reuşit o colaborare cu Primăria Borsec pentru un ţel comun: Borsecul să devină mai cunoscut şi prin artă, şi să atragă mai mulţi vizitatori din ţările din care provin artiştii participanţi.

Dat fiind că participanţii din acest an văd de fapt România prin prisma Borsecului, este o onoare pentru noi să-i avem oaspeţi, dar şi o oportunitate să ne putem regăsi în diverse moduri în operele de artă. Dorim să susţinem, în continuare, orice proiect care exploatează potenţialul Borsecului de a inspira prin natură şi arhitectura sa specială – spune Mik József, primarul Borsecului.

Anul acesta vor participa artişti şi scriitori din şapte ţări: Mary Opasik, Laura Arena, Larissa Mellor, Paul Mellor (SUA), Waalko Dingemans (Olanda), Christine Maria Jespersen (Danemarca), Simone Darcy (Australia), Nuri Fitra Yuniastudie (Indonezia), Ivana Odjognovac, Mare Suljak (Croaţia) Sophie Gardiner şi Param Tomanec (Marea Britanie) alături de poeții Radu Andriescu, Corina Bernic și Florin Dan Prodan.

Programul festivalului include vernisajul unei expoziţii de artă (pictură, grafică, fotografie, video, instalaţie), recitaluri de poezie, proiecţii filme, instalaţii media în diverse locaţii din staţiune, workshop-uri. Evenimentele au loc la Casa de Cultură Borsec, Muzeul Apelor Minerale, Poiana Zânelor și Cariera de Tavertin. Festivalul este organizat de Asociaţia Culturală Artfest, cenaclul Zidul de Hârtie având ca partener, pe lângă Primărie şi Fundaţia Pro Borsec, ca sponsor, pe Romaqua Group.

De asemenea, duminică, 10 mai 2015, a avut loc în Bremen, Germania, vernisajul expoziţiei intitulate Karpaten/Ruinen/Wölfe. Nouă artişti expun diverse lucrări realizate la Borsec în timpul rezidenţei artistice Inside Zone din Borsec în 2013 şi 2014. Lucrările (fotografie, pictură, instalaţii, video) aparţin artiştilor Caro Krebietke (Germania), Elise Schouman (Olanda), Florin Dan Prodan (România), Ida Andrae (Germania), Laila Seidel (Germania), Shell C. Hamilton (Marea Britanie), Omar Zingaro Bhatia (Marea Britanie), Rebecca Chesney (Marea Britanie), Sanne Kabalt (Olanda). Expoziţia va fi deschisă până pe data de 31 mai, în galeria Am Schwarzen Meer.

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE POEZIE ȘI ARTE VIZUALE “INSIDE ZONE”, BORSEC, EDIȚIA A TREIA

PROGRAM:

VINERI, 15 mai 2015

CASA DE CULTURĂ BORSEC, 16.00

Deschiderea festivalului. Vernisajul expoziției INSIDE ZONE 2015.

Expun: Mary Opasik, Laura Arena, Larissa Mellor, Paul Simmons (SUA), Cristina Marie Jespersen (Danemarca), Ivana Ognjanovac, Mare Šuljak (Croația), Sophia Gardiner (Marea Britanie), Waalko Dingemans (Olanda).

Proiecție film Rasa Yatra, de Param Tomanec (Marea Britanie).

SÂMBĂTĂ, 16 MAI 2015

CARIERA DE MARMURĂ, 15.00

Pictură murală. NuriFY (Indonezia)

POIANA ZÂNELOR, 16.00

Instalații artistice. Laura Arena (SUA), Ivana Ognjanovac (Croația)

MUZEUL APELOR MINERALE, 18.00

Recital de poezie. Radu Andriescu, Corina Bernic, Florin Dan Prodan.

Muzică live. Jazz, Bossa Nova & Blues cu Marius „Mur” Vrânceanu (Misty)

DUMINICĂ, 17 mai 2015

POIANA ZÂNELOR, 12.00

Workshopuri de pictură, grafică, fotografie.

Număr de vizualizări :1091


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro