„Există o casă pentru mine în poeziile tale”, lectură-discuție-performance

mai 7th, 2015 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 16 mai 2015, ora 17.00, în Conceptual Lab va avea loc o seară de dialog intercultural inedit: o lectură-discuție-performance între două poete de la mări distanță una de alta, dar legate prin puternice imagini și trăiri –  poeta suedeză Athena Farrokhzad și poeta română Svetlana Cârstean.

Povestea prieteniei lor e un poem în sine

O fată cu nume slav – Svetlana (lumină) născută în Nord Estul României (la Botoșani) care scrie și lucrează în București se întâlnește cu o fată pe nume Athena (zeița înțelepciunii în mitologia greacă) născută în Orientul Mijlociu, în îndepărtatul Iran (la Teheran), crescută în Gothenburg (Suedia), care scrie și lucrează la Stockholm. S-au întâlnit în 2012 în cadrul atelierului de traduceri organizat de ICR Stockholm. Comunicarea dintre ele a fost electrizantă, și din ea au ieșit două traduceri – volumul de debut al Svetlanei Cârstean ”Floarea de menghină” e tradus de Athena în suedeză ca”Skruvstädsblomman” la editura Ramús, iar volumul de debut la Athenei ”Vitsvit” e tradus de Svetlana în limba română ca ”Albdinalb” la editura Pandora M. Ca rezultat al conexiunii dintre ele, în ultimii ani au susținut o serie de lecturi-discuții-performance în Suedia, iar în prezent scriu o carte împreună ce va apărea anul viitor în Suedia.

În după-amiaza zilei de 16 mai 2015, chiar înainte sa va începeți periplul cultural de Noaptea muzeelor, vă invităm să începeți cu o lectură specială. Veți avea ocazia de a o cunoaște pe una dintre cele mai premiate și apreciate tinere poete și activiste din Suedia într-un dialog-confesiune alături de o voce autentică și valoroasă a liricii contemporane românești. Avem ocazia să le ascultăm pe cele două poete povestind despre cartea la care lucrează în prezent, despre tații lor și revoluțiile lor diferite, despre tot ce ne separă și ne leagă peste mări și țări. Și nu în ultimul rând, le vom asculta citind despre cum și-au găsit casa una în poemele celeilalte. Lectura va fi alambicată și fascinantă, la fel ca povestea întâlnirii lor – poemele vor putea fi ascultate în limba română și suedeză, iar dialogul va fi în limbile franceză și engleză. După lectură, invităm toți participanții la un pahar de vin ș mai multe povești alături de cele două poete, în atmosfera relaxată și pe balconul cu superba vedere deasupra orașului.

Intrare (pe bază de donație, include și băuturi și bufet) – 50 ron.

Locuri limitate. Pentru participare, vă rugăm să faceți rezervare pe adresa miruna.vlada@aiccromania.org

Un eveniment organizat de Miruna Vlada pentru Conceptual Lab, cu sprijinul Institutului Cultural Român și Ambasada Suediei la București.

” Dorim să menținem atmosfera unică a evenimentelor din Conceptual Lab  bazată pe comunicare, deschidere, interacțiune. Dorim să atragem la evenimentele noastre ce se desfășoară în engleză și francetă membri ai comunității de expați ce locuiesc la București și care sunt foarte interesați să cunoască scena literară românească. Pentru mine personal e o seară cu totul specială întrucât sunt foarte atașată de poezia celor două. Pe Svetlana o degust în tihnă de prin 2008 și o apreciez extrem de mult și pentru evenimentele pe care le-a curatoriat de/a lungul anilor la Institutul Francez și acum la Hanul Gabroveni. Pe Athena am descoperit-o prin traducerea Svetlanei și a  fost cucerită din prima clip – are un vers puternic, simplu dar foarte percutant. E o anume sociologie a violenșei și a revoltei care mă încântă nespus la ea. Recent, am descoperit în Suedia că este foarte admirată și de ceilalți poeți și toate aparițiile ei publice sunt spectaculoase. Aștept cu mare nerăbdare să văd ”dansul transcultural” dintre Athena și Svetlana” și să ascult poemele din cartea pe care o scriu împreună.”- Miruna Vlada

Număr de vizualizări :739


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro