Editura Casa Radio, laureată la Gala Industriei de Carte din România

mai 15th, 2015 | By | Category: Postcard

Pentru al treilea an consecutiv, Editurii Casa Radio i-a fost decernat premiul la categoria „Cea mai bună carte netipărită: Audiobook”. Juriul format dintr-o echipă de 10 specialişti şi prezidat anul acesta de istoricul literar şi jurnalistul Mircea Vasilescu a decis acordarea Trofeului „Bun de Tipar“ audiobook-ului Scrisoare deschisă sau Nu mă mai aşteptaţi la ore mici de Mariana Marin.  Editura a fost nominalizată la aceeaşi secţiune şi cu albumul “După melci” de Ion Barbu. Joi, 14 mai 2015, în Aula Bibliotecii Naţionale a României a avut loc Gala Industriei de Carte din România „Bun de Tipar”, aflată în 2015 la cea de-a IV-a ediţie, eveniment dedicat excelenţei editoriale şi promovării celor mai importante proiecte anuale ale pieţei de carte româneşti. AgențiadeCarte.ro a fost partener media al evenimentului.

Audiobook-ul “Scrisoare deschisă sau Nu mă mai așteptați la ore mici” de Mariana Marin, apărut în Colecţia „Biblioteca de Poezie Românească”, dă voce unei mari scriitoare. Mariana Marin, poetă reprezentativă a generaţiei ’80, a părăsit de timpuriu scena poeziei, dar nu şi raftul întâi al literaturii române. Între 1991-2002, a înregistrat pentru posteritate 27 de poeme, aflate în Fonoteca Radio România, cărora li se adaugă poemul Patru fără un sfert de Virgil Mazilescu, în aceeași rostire impresionantă a Marianei Marin, precum și un extras din interviul difuzat în emisiunea „Portrete și evocări literare” (realizator: Anca Mateescu, 1995).

Volumul reprezintă un eveniment editorial și datorită întâlnirii colegilor de generație: în loc de postfaţă se regăsesc mărturii de Romulus Bucur, Mircea Cărtărescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru şi Ion Bogdan Lefter. Criticul literar Nicolae Manolescu semnează cuvântul-înainte, iar ilustrațiile îi aparțin artistului unei întregi generații: Tudor Jebeleanu. Audiobook-ul conţine atât înregistrări inedite, realizate de Emil Buruiană, cât şi poeme difuzate în emisiuni istorice ale Radiodifuziunii, „Poezie românească” şi „Lecturi în premieră” (redactori Georgeta Drăghici, Emil Buruiană şi Dan Verona). Conceptul grafic al albumului îi aparţine artistului Eduard Constantin.

Titlurile nominalizate în acest an fac parte – ca şi distincţiile de la ediţiile precedente – din programul de valorificare a arhivelor radiofonice propus şi realizat împreună cu Serviciul Patrimoniu Cultural şi Arhive. Editura Casa Radio face parte din Centrul Cultural Media Radio România şi este binecunoscutul nume de marcă sub care Radio România valorifică cel mai important tezaur de bunuri media din spaţiul românofon.

În 2014, Editura Casa Radio a primit Trofeul Galei „Bun de Tipar”, la categoria „Cea mai bună carte netipărită – Audiobook”, pentru Așteptând ceasul amintirilor de Dinu Pillat, apărut în colecția „Vocile memoriei”. În 2013, Editura a obținut „Diploma de excelenţă pentru cel mai bun proiect de audiobook al anului 2012: I.L. Caragiale, Mofturi (1877-1902)”. În timp ce în anul 2012, Colecţia „Lecturi pe întuneric” a Editurii a primit Menţiunea specială a Juriului, la categoria „Cea mai bună carte netipărită – Audiobook”, pentru titlurile apărute în 2011: Mircea Horia Simionescu citeşte din Ingeniosul bine temperat; Mircea Nedelciu citeşte Ora spre zero şi alte proze; Emil Botta recită …de la Dante la Eminescu… .

La cea de a IV-a ediţie a Galei Industriei de Carte din România „Bun de tipar“ au fost înscrise peste 750 de proiecte. Gala Industriei de carte din România „Bun de Tipar” este organizată de Asociatia Headsome Communication și Asociația Editorilor din România (AER), cu sprijinul  Ministerului Culturii, al Bibliotecii Naționale a României și al Institutului Cultural Român.

Mai multe detalii: www.galabundetipar.ro și www.edituracasaradio.ro

Număr de vizualizări :1156


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro