Dirijorul Christian Badea prezintă integral în concert, cel de al treilea act al operei “Parsifal” de Richard Wagner

mai 7th, 2015 | By | Category: Eveniment

Filarmonica „George Enescu“ anunţă un concert extraordinar: în 14 şi 15 mai 2015.  Cu concursul Orchestrei simfonice şi al Corului a Filarmonicii “George Enescu”, alături de care vor evolua soliştii Stefan Vinke – Parsifal, Eric Halfvarson- Gurnemanz, Levente Molnar – Amfortas și actriţa Maia Morgenstern – Kundry, dirijorul Christian Badea prezintă integral în concert, cel de al treilea act al operei “Parsifal” de Richard Wagner.

Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu“, a punctat importanţa evenimentului de la Ateneul Român: „E nevoie ca măcar o dată pe stagiune să avem un concert-eveniment. Să ieşim din tradiţia comodă, să dorim un spectacol neprovincial, de o rafinată ţinută, grandios. Le sunt recunoscător şi le mulţumesc maestrului Badea, Orchestrei, Corului, soliştilor si maestrului Prunner”.

Parsifal este ultima operă compusă de Richard Wagner, privită de cunoscători cu o admirație vecină cu religiozitatea. Cele trei acte ale operei nu descriu o acțiune continuă, iar ultimul, cel de al treilea, este atât de hieratic, încât se spune că reprezintă o „liturghie pentru toți”, indiferent de rasă, confesiune sau cultură.

Istoria operei Parsifal în viaţa muzicală româmească este marcată de doar două evenimente. Primul Parsifal integral românesc – şi ultimul, până astăzi ! – a putut fi văzut şi ascultat în octombrie 1932, la Opera din Bucureşti, sub bagheta dirijorului, şi el wagnerian impătimit, George Georgescu. Înainte de această premieră însă, George Enescu prezentase la 8/21 martie 1915, pe scena Teatrului Naţional, cu concursul orchestrei Ministerului, actul III din Parsifal.

După 100 de ani, în 14 şi 15 mai 2015, dirijorul Christian Badea reface gestul îndrăzneţ al lui George Enescu şi, cu concursul Orchestrei simfonice şi al Corului a Filarmonicii „George Enescu“, alături de care vor evolua solişti cunoscuți, cântăreți de autentică tradiție wagneriană, obișnuiți ai teatrelor de operă precum Metropolitan Opera sau Festivalul Wagner din Bayreuth: Stefan Vinke – Parsifal, Eric Halfvarson – Gurnemanz, Levente Molnar – Amfortas –prezintă, din nou, integral în concert, cel de al treilea act al operei Parsifal de Richard Wagner. Rolul Kundry va fi interpretat de actriţa Maia Morgenstern.

Pentru prima dată în ultima sută de ani în România, actul III din Parsifal va fi redat într-o versiune de semi-concert, într-o viziune îndrăzneaţă şi originală semnată tot de Christian Badea care declară: ”Sala Mare a Ateneului Român ca şi foaierul, rotunde amândouă, se pretează perfect desfăşurării unei poveşti în care rolul principal îl au Cavalerii Mesei rotunde. De asemenea, acustica cu totul specială a acestei săli se dovedeşte optimă pentru Parsifal-ul wagnerian. Lucrez cu o orchestră care are afinităţi pentru sunetul wagnerian, o orchestră mare, de dimensiunile celei folosite de Festivalul Wagner de la Bayreuth. Sunt bucuros că am putut invita cântăreţi wagnerieni excelenţi, cu care am colaborat deja, chiar în Parsifal. Cu siguranţă, alegerea mea care o aduce pe scenă pe Maia Morgenstern în rolul Kundry poate nedumeri. Consider că este opţiunea ideală căci, în tot actul, Kundry rosteşte/cântă doar două cuvinte, în rest….joacă. Mi-am imaginat mişcarea scenică şi elementele de decoruri şi costume abstractizate, stilizate în folosul unei expresivităţi maxime aşa cum o impune partitura cu totul specială pe care o abordez.”

Concert simfonic

Joi, 14 şi Vineri, 15 Mai 2015, ora 19:00, Sala Mare

Orchestra simfonică  şi Corul Filarmonicii „George Enescu”- Dirijor Christian Badea. Solişti: Stefan Vinke – Parsifal; Eric Halfvarson – Gurnemanz; Levente Molnar – Amfortas. În rolul Kundry actriţa Maia Morgenstern. Dirijorul corului- Iosif Ion Prunner.

Program

Richard Wagner
Parsifal, actul III

Concert realizat în colaborare cu Fundația Română pentru Excelență în Muzică.

Christian Badea este unul dintre cei mai importanţi dirijori români de opera, cu 167 de reprezentații la Metropolitan Opera din New York, 32 la Royal Opera House of Covent Garden din Londra, 19 la Wiener Staatsoper, în afară de sute de spectacole, cu un repertoriu divers, în teatrele de opera din München, Hamburg, Copenhaga, Amsterdam, Stockholm, Sydney, Lyon, Torino, Bologna, Budapesta, Montreal, Houston si multe altele. A lucrat şi continuă să colaboreze cu cei mai importanţi cântăreti şi regizori de operă din lume.

Dată fiind complexitatea viziunii scenice, publicul este anunţat că ușile Ateneului Român se vor închide la ora 18.55. Accesul în sala de concert va fi permis numai până la această oră.

Preţul biletelor : categoria I – 100 lei, categoria a II-a – 95 lei, categoria a III-a (strapontine) – 90 lei.

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.

Program:Luni – Vineri 12:00 – 19:00

Telefon: 021.315.68.75

Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

Număr de vizualizări :958


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro