Am spus NU Timbrului literar!

mai 13th, 2015 | By | Category: Postcard

Asociația Editorilor din România a sesizat oficial instituția Avocatului Poporului cerând, alături de 12.604 persoane care au semnat petiția în acest sens, ca legea Timbrului Cultural să fie declarată neconstituțională. Alte 4.702 persoane au semnat o petiție online – pe www.petitieonline.com – având același subiect.

Petiția inițiată de AER și semnată în librăriile partenere – Cărturești, CLB, Diverta, Humanitas, Litera, Mihai Eminescu și Nemira – a fost depusă astăzi, la ora 11.00 la Avocatul Poporului, în cadrul unei întâlniri între Victor Ciorbea, șeful instituției, și Mihai Mitrică, directorul AER. Odată cu cele 12.604 semnături și un memoriu juridic, Avocatului Poporului i-a fost înmânată și o scrisoare transmisă de Gabriel Liiceanu, directorul Grupului Editorial Humanitas, referitoare la ”legea 35/1994 a timbrului cultural – a cărei neconstituționalitate este, pentru toți iubitorii de carte din România, un prilej de continuă perplexitate. „Piața de carte din România, valoric vorbind, se află pe ultimul loc din Europa. Ea se limitează la 60 de milioane de euro anual, sumă pe care n-am s-o compar, desigur, cu cea a Germaniei (9, 6 miliarde de euro anual!), ci cu cea a Ungariei (230 milioane euro anual) sau a Cehiei (432 milioane euro anual), țări care au mai puțin de jumătate din populația României. Cred că vă veți cutremura citind aceste cifre! Iar o asemenea lege fără pereche – nu există nicăieri pe glob o lege a timbrului literar! – există într-o țară în care limba se degradează văzând cu ochii, în care spiritul și gândirea oamenilor sunt în suferință, în care 50% din locuitorii României nu iau niciodată o carte în mână, în care 1 milion din 20 de milioane de oameni citesc maximum șase cărți pe an și-n care bugetul culturii este de 0,10%! Când am aflat aceste statistici mi-am zis că țara noastră se pregătește să iasă din istorie! „, mai spune Gabriel Liiceanu în scrisoarea transmisă lui Victor Ciorbea.

În discuția avută cu directorul AER, Avocatul Poporului a fost receptiv la argumentele referitoare la situația pieței de carte din România și a cerut un timp de analiză și de consultare cu toți factorii din domeniu pentru a lua o decizie în această privință.

Legea 35/1994 instituie opt categorii de timbre care se fac venit la bugetul uniunilor de creație, fără ca acestea să fie obligate la vreo contraprestație în schimbul primirii acestor fonduri. O astfel de lege nu există la ora actuală nicăieri în lume.

Număr de vizualizări :1008


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro