”Cronică de Cotroceni” de Adriana Săftoiu, la Bookfest 2015

mai 21st, 2015 | By | Category: Agenda de carte

Cronica de Cotroceni, cartea-eveniment semnată de Adriana Saftoiu și apărută la Editura Polirom, în colecția „Ego-grafii”, este disponibilă atât în librăriile din țară, cât și pe www.polirom.ro. Volumul va fi lansat în cadrul Salonului de Carte Bookfest 2015, duminică, 24 mai 2015, de la ora 12.00. Evenimentul va avea loc la Scena Pavilionului C1, Romexpo. Invitați, alături de autoare: Traian Ungureanu și Luca Niculescu. Moderează: Adrian Șerban.

Numele Adrianei Săftoiu este prezent în conștiința publică și a specialiștilor mass-media mai ales datorită profesionalismului prin care s-a remarcat în anii când a fost consilier prezidențial și purtător de cuvânt al Președintelui României.

Scrisă cu nerv, cu un spirit de revoltă bine temperat, și bazându-se pe iscusința autoarei de a analiza retrospectiv fapte la care a fost martoră nemijlocit, cartea Adrianei Săftoiu se constituie astfel într-o mărturie condusă inteligent despre o epocă și câteva dintre personajele ei aflate la putere sau în preajma acesteia, dar și despre ce se poate întâmpla atunci când convingerile personale ajung să se afle în opoziție cu ale celor din jur.

Însemnările sale din jurnal, completate cu numeroase amintiri, reconstituie fragmentar acea perioadă din viața autoarei, într-o vreme când speranțele renăscute ale multor români se aflau pe un trend ascendent. Iluziile însî nu pot dura o veșnicie. Simple gesturi, evenimente sau scurte schimburi de replici vin să ne sugereze o altă lume, îndeobște nevăzută sub toate fațetele ei, una în care regulile par fluide și imposibil de ordonat, iar deciziile depind prea adeseori de afinități sau aversiuni greu de înțeles.

„Prima mea zi la capătul a zece ani de colaborare cu Traian Băsescu a fost vineri, 30 martie. Dimineața a sunat telefonul. Nu îmi era greu să-mi imaginez cine ar fi putut să fie. N-am răspuns. În sfârșit, eram liberă de contract. Apoi, telefonul a sunat din nou. «Te caută Președintele», m-a informat bine cunoscuta voce de la secretariat. «Nu mai lucrez la Cotroceni. Poți să-i spui că nu am răspuns la telefon.»” (Adriana Saftoiu)

Adriana Saftoiu este absolventă a Facultății de Litere, secția Română-Spaniolă, a Universității din București. A fost jurnalist, purtător de cuvânt al Guvernului Radu Vasile între 1998 și 2000, consilier al Președintelui României și purtător de cuvânt al Administrației Prezidențiale în perioada 21 decembrie 2004 – 30 martie 2007 și membru în Parlamentul României, de unde, în ianuarie 2012, și-a dat demisia de onoare. În prezent este managerul propriei firme de P.R. și comunicare. A mai publicat Vocile puterii. De vorba cu purtătorii de cuvânt (2007) și Jurnal de campanie (2009).

Mai multe detalii despre programul de evenimente Polirom și Cartea Românească la Bookfest 2015, aici.

Număr de vizualizări :1238


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro