Noaptea Albă a Galeriilor / NAG#9

apr. 13th, 2015 | By | Category: Eveniment

Vineri, 24 aprilie 2015, între orele 19.00 – 04.00, Bucureștiul petrece o nouă Noapte Albă a Galeriilor. Patruzeci de galerii și treizeci și patru de spații alternative își vor deschide porțile în noaptea de 24 aprilie, oferind în buna tradiție a Nopții Albe a Galeriilor, un program dinamic de expoziții și evenimente dedicate artei contemporane. Aflată la cea de-a noua ediție, Noaptea Albă a Galeriilor, proiect inițiat și organizat de Asociația Ephemair și susținut de Raiffeisen Bank, animă scena culturală locală, galeriile de artă, spațiile alternative și instituțiile culturale alcătuind împreună o nouă hartă a Bucureștiului, o rețea fluidă care se extinde de la o ediție la alta, incluzând noi spații și zone din oraș tot mai îndepărtate de centru. Astfel, cultura contemporană acționează nemijlocit, influențează structuri sociale, își asumă implicarea directă în schimbarea orașului, nu doar prin acțiuni pasagere, ci printr-o prezență consecventă și vie, dublată de responsabilitatea față de publicul vizat.

Și în acest an vom invita publicul să parcurgă traseul galeriilor pe bicicletă, susținând încă o dată prezența în oraș a unor mijloace de transport cât mai putin invazive, atât pentru fluidizarea traficului urban, cât și pentru creșterea confortului în spațiul public.

Organizator: Asociația Ephemair

Sponsor: Raiffeisen Bank

Co-finanțator: ArcuB

Partener instituțional:  MNAC- Muzeul Național de Artă Contemporană

Partener juridic: Țuca, Zbârcea & Asociații

Parteneri: Corcova Roy & Dâmboviceanu, X Design Services, Fabrik, Muzeul National George Enescu, Baril, Musette

Parteneri media: Europa FM, TVR, revista Arta, Unrest / Bucharest, Feeder.ro, Igloo, Zeppelin,  the Re:art, weart, TV City

ECHIPA NAG#9

Manager eveniment & producător: Asociația Ephemair

Identitatea vizuală & web design NAG#9: Marwan Anbaky

Aplicație NAG#9: Alexandru Buta, Ștefan Boicea

Traduceri: Mihaela Ghiță

Scurt istoric

La prima ediție a NAG din 2007 au participat douăsprezece galerii din București. Ediția a doua (2008) a reunit paisprezece spații. La cea de-a treia ediție, în 2009, numărul participanților s-a dublat, ajungându-se la douăzeci și opt de spații, iar în 2010 la patruzeci de spații. La a cinceaediție am extins acest eveniment și în Cluj, devenit în ultimii ani un centru cultural românesc cu o dezvoltare spectaculoasă, harta NAG a acestei prime ediții locale reunind douăsprezece spații. La aceeași ediție Bucureștiul a marcat pe harta sa cincizeci și patru de galerii și spații alternative. NAG#6 a prezentat publicului treizeci de galerii și spații alternative, iar în cadrulNAG#7, ediția din 2013, harta a cuprins cincizeci și patru de spații. Ediția NAG#8 din 23 mai 2014 a înregistrat cel mai mare numar de participanți prin prezența a peste șaptezeci de galerii și spații alternative. continuăm demersul de promovare a artei contemporane și încurajarea artiștilor români emergenți.

Asociația Ephemair (www.ephemair.ro) își propune să dezvolte proiecte culturale destinate promovării artei contemporane românești și internaționale. De asemenea, Asociația Ephemair își asumă responsabilitatea socială și rolul educativ față de publicul tânăr, căruia încearcă să îi faciliteze accesul la cultura generației din care face parte, prin organizarea de evenimente culturale cât mai variate. Agenda Nopții Albe a Galeriilor va cuprinde, și în acest an, pe lângă programul propriu al participanților, o serie de expoziții și evenimente produse de către Asociația Ephemair. Astfel, fie prin intervenția în spații neconvenționale deja inaugurată în octombrie 2014 prin proiectul „Art on Display” , fie prin producția unor expoziții în spații de artă contemporană consacrate precum MNAC Anexa,continuăm demersul de promovare a artei contemporane și încurajarea artiștilor români emergenți.

Anul 2015 vine și cu o mare provocare pentru Asociația Ephemair:  oportunitatea de a produce și promova unul dintre cele două proiecte selectate să reprezinte România în cadrul celei de-a 56-a ediții a Bienalei de la Veneția. Astfel, prin proiectul curatoarei Diana Marincu intitulat “Inventând adevarul. Despre ficțiune și realitate” (www.inventingthetruth.com) care va prezenta publicului internațional lucrări ale artiștilor Michele Bressan, Carmen Dobre-Hametner, Alex Mirutziu, Lea Rasovszky, Ștefan Sava și Larisa Sitar, se continuă colaborarea cu Ephemair din cadrul celei de-a opta ediții a Nopții Albe a Galeriilor când am produs expoziția “Pasaj” (23 mai – 12 iulie 2014, MNAC Anexa).

Programul și harta NAG#9: www.noapteagaleriilor.ro

Pentru informații suplimentare: noaptealba @ gmail.com

Număr de vizualizări :1170


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro