spot_img

Expoziţia „Capodopere ale artei grafice” – Henri Matisse, pentru prima dată în România

Palatul Noblesse – Centru de Arte şi Evenimente găzduieşte, în perioada 7 aprilie-7 iunie 2015, prima expoziţie din România semnată de Henri Matisse formată din 83 de lucrări de litografie.  Acestea au fost aduse în ţară prin intermediul Asociaţiei Culturale Noblesse, iar expoziţia „Capodopere ale artei grafice”  este unică pentru că este prima dedicată exclusiv lui Matisse.

Expoziţia cuprinde colaje şi lucrări de grafica din serii precum „Jazz” sau „ Florilege des Amours” , unele dintre acestea fiind expuse în diferite mari muzee ale lumii. Litografiile sunt realizate de către artist în perioada 1945- 1950, fiind valoroase mai ales prin mesajele pe care le transmit. Adevărate declaraţii de dragoste sau manifeste pentru culoare, lucrările lui Matisse atestă calităţile extraordinare  ale acestuia ca desenator şi ilustrator. Mai mult decât atât, este printre primii artişti ai acelor timpuri care are curajul să experimenteze forme, figuri şi culori. A arătat lumii ca atunci când formele se micşorează, culorile acestora vor fi scoase mai bine în valoare, contrastând cu fondul lor. Matisse se număra printre marile genii ale desenului, reuşind ca printr-o linie mică şi simplă să exprime sentimentele modelului sau.

“Prin <<Capodopere ale artei grafice >> vă invităm să parcurgeți un traseu memorabil și să vă transpuneți în viața unicului artist pe care Pablo Picasso l-a admirat şi despre care a recunoscut că  <<Este cel mai bun dintre noi>>.  Prin aceasta expoziție asistăm la un spectacol ce ne poartă pe traseul urmat de artist în căutarea fericirii și a creativității. Expoziția își propune să arate și latura determinată a artistului care, deși înfruntă greutăți fiind forțat să se retragă la Nisa din cauza celui de al II-lea Război Mondial, dar şi pentru că este bolnav de cancer, a reușit să înflorească în fiecare zi continuând să impresioneze și astăzi”, declară Adela Mara, director cultural al Asociaţiei Culturale Noblesse.

Găzduirea acestei expoziţii de către Palatul Noblesse – Centru de Arte şi Evenimente nu este întâmplătoare, acesta fiind o capodoperă a arhitecturii româneşti, un spaţiu unic prin eleganța şi prin istoria sa.

“Înfiinţarea Asociaţiei Culturale în 2014 înseamnă asumarea responsabilă şi cu întreaga convingere a unui marketing cultural de valoare, asumat 100% de toate brand-urile din Noblesse Group, respectul şi susţinerea valorilor culturale romaneşti şi internaţionale. Principala misiune a Asociaţiei Culturale Noblesse este organizarea de evenimente culturale de excepţie pentru a da viaţă acestei clădiri istorice din Bucureşti inestimabile ca şi moştenire şi contribuirea alături de voci la promovarea capitalei noastre dragi, ca o importantă destinaţie turistică din punct de vedere cultural”, a declarat Loredana Preda, CEO Noblesse Group.

Expoziţia poate fi vizitată în timpul săptămânii între 10.00-19.00 în baza unei programări telefonice, iar preţul unui bilet este de 45 de lei. De asemenea, pentru a marca prezenţa acestor lucrări, dar şi pentru a oferi o alternativă culturală de petrecere a timpului liber, în fiecare sâmbătă, la Palatul Noblesse, se va organiza “Rendez-vous cocktail avec Henri Matisse” la care vizitatorii vor putea gusta delicii culinare, vor beneficia de un tur privat al Palatului şi al expoziţiei, iar preţul unui bilet va fi de 90 de lei. Pentru că Asociaţia Culturală Noblesse se implică activ în acţiuni de promovare şi susţinere a culturii, în timpul săptămânii, elevii şi studenţii vor beneficia de intrare gratuită în baza unei legitimaţii valabile.

Palatul Noblesse este o clădire monument istoric  construită în 1881 de către arh. Alexandru Săvulescu, fiind una dintre primele clădiri în stil eclectic din zona veche a oraşului. Din 1903 devine proprietatea bancherului Lenid Berkovitz, iar din 1950 este confiscată de către Partidul Comunist şi transformată în Cercul Pionierilor şi Şoimilor Patriei din Sectorul 2. Este cumpărată în anul 2012 de către Noblesse Group care o restaurează şi o amenajează interior complet, primind denumirea de Palatul Noblesse – Centru de Arte şi Evenimente.

Noblesse Group cuprinde în portofoliul său Galeriile Noblesse, biroul de arhitectură şi design interior Studio Insign, Palatul Noblesse – Centru de Arte şi Evenimente şi Asociaţia Culturală Noblesse. Fiecare dintre acestea sunt implicate activ în susţinerea şi promovarea valorilor artistice. Viziunea Asociaţiei Culturale Noblesse se bazează pe o activa susţinere şi dezvoltare a artelor, a educaţiei cultural-artistice romaneşti şi universale.

Asociaţia s-a născut din dorinţa de implicare şi de a aduce o importantă contribuţie în domeniul designului interior, al arhitecturii în mod special şi a artelor în mod general.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508