Expoziţia „Capodopere ale artei grafice” – Henri Matisse, pentru prima dată în România

apr. 9th, 2015 | By | Category: Eveniment

Palatul Noblesse – Centru de Arte şi Evenimente găzduieşte, în perioada 7 aprilie-7 iunie 2015, prima expoziţie din România semnată de Henri Matisse formată din 83 de lucrări de litografie.  Acestea au fost aduse în ţară prin intermediul Asociaţiei Culturale Noblesse, iar expoziţia „Capodopere ale artei grafice”  este unică pentru că este prima dedicată exclusiv lui Matisse.

Expoziţia cuprinde colaje şi lucrări de grafica din serii precum „Jazz” sau „ Florilege des Amours” , unele dintre acestea fiind expuse în diferite mari muzee ale lumii. Litografiile sunt realizate de către artist în perioada 1945- 1950, fiind valoroase mai ales prin mesajele pe care le transmit. Adevărate declaraţii de dragoste sau manifeste pentru culoare, lucrările lui Matisse atestă calităţile extraordinare  ale acestuia ca desenator şi ilustrator. Mai mult decât atât, este printre primii artişti ai acelor timpuri care are curajul să experimenteze forme, figuri şi culori. A arătat lumii ca atunci când formele se micşorează, culorile acestora vor fi scoase mai bine în valoare, contrastând cu fondul lor. Matisse se număra printre marile genii ale desenului, reuşind ca printr-o linie mică şi simplă să exprime sentimentele modelului sau.

“Prin <<Capodopere ale artei grafice >> vă invităm să parcurgeți un traseu memorabil și să vă transpuneți în viața unicului artist pe care Pablo Picasso l-a admirat şi despre care a recunoscut că  <<Este cel mai bun dintre noi>>.  Prin aceasta expoziție asistăm la un spectacol ce ne poartă pe traseul urmat de artist în căutarea fericirii și a creativității. Expoziția își propune să arate și latura determinată a artistului care, deși înfruntă greutăți fiind forțat să se retragă la Nisa din cauza celui de al II-lea Război Mondial, dar şi pentru că este bolnav de cancer, a reușit să înflorească în fiecare zi continuând să impresioneze și astăzi”, declară Adela Mara, director cultural al Asociaţiei Culturale Noblesse.

Găzduirea acestei expoziţii de către Palatul Noblesse – Centru de Arte şi Evenimente nu este întâmplătoare, acesta fiind o capodoperă a arhitecturii româneşti, un spaţiu unic prin eleganța şi prin istoria sa.

“Înfiinţarea Asociaţiei Culturale în 2014 înseamnă asumarea responsabilă şi cu întreaga convingere a unui marketing cultural de valoare, asumat 100% de toate brand-urile din Noblesse Group, respectul şi susţinerea valorilor culturale romaneşti şi internaţionale. Principala misiune a Asociaţiei Culturale Noblesse este organizarea de evenimente culturale de excepţie pentru a da viaţă acestei clădiri istorice din Bucureşti inestimabile ca şi moştenire şi contribuirea alături de voci la promovarea capitalei noastre dragi, ca o importantă destinaţie turistică din punct de vedere cultural”, a declarat Loredana Preda, CEO Noblesse Group.

Expoziţia poate fi vizitată în timpul săptămânii între 10.00-19.00 în baza unei programări telefonice, iar preţul unui bilet este de 45 de lei. De asemenea, pentru a marca prezenţa acestor lucrări, dar şi pentru a oferi o alternativă culturală de petrecere a timpului liber, în fiecare sâmbătă, la Palatul Noblesse, se va organiza “Rendez-vous cocktail avec Henri Matisse” la care vizitatorii vor putea gusta delicii culinare, vor beneficia de un tur privat al Palatului şi al expoziţiei, iar preţul unui bilet va fi de 90 de lei. Pentru că Asociaţia Culturală Noblesse se implică activ în acţiuni de promovare şi susţinere a culturii, în timpul săptămânii, elevii şi studenţii vor beneficia de intrare gratuită în baza unei legitimaţii valabile.

Palatul Noblesse este o clădire monument istoric  construită în 1881 de către arh. Alexandru Săvulescu, fiind una dintre primele clădiri în stil eclectic din zona veche a oraşului. Din 1903 devine proprietatea bancherului Lenid Berkovitz, iar din 1950 este confiscată de către Partidul Comunist şi transformată în Cercul Pionierilor şi Şoimilor Patriei din Sectorul 2. Este cumpărată în anul 2012 de către Noblesse Group care o restaurează şi o amenajează interior complet, primind denumirea de Palatul Noblesse – Centru de Arte şi Evenimente.

Noblesse Group cuprinde în portofoliul său Galeriile Noblesse, biroul de arhitectură şi design interior Studio Insign, Palatul Noblesse – Centru de Arte şi Evenimente şi Asociaţia Culturală Noblesse. Fiecare dintre acestea sunt implicate activ în susţinerea şi promovarea valorilor artistice. Viziunea Asociaţiei Culturale Noblesse se bazează pe o activa susţinere şi dezvoltare a artelor, a educaţiei cultural-artistice romaneşti şi universale.

Asociaţia s-a născut din dorinţa de implicare şi de a aduce o importantă contribuţie în domeniul designului interior, al arhitecturii în mod special şi a artelor în mod general.

Număr de vizualizări :1302


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro