spot_img

Doi saşi de frunte ai României: Klaus Johannis şi Paul Hamsea

Iată că un alt sas, plecat în anii ’80 ca profesor în Germania, iese în lumina reflectoarelor, de această dată nu în plan politic, ci în plan muzical. Este vorba de Paul Hamsea, profesor de muzică în Germania, cu studii universitare la București și Heidelberg, inițiatorul și organizatorul Festivalului de Muzică Cristian. Astfel că prin efortul domniei sale, sâmbătă, 4 aprilie 2015, la Biserica Evanghelică din Cristian în prezenţa a peste 400 de iubitori ai muzicii clasice, mulţi veniţi din ţinuturi apropiate sau din străinătate, s-a desfaşurat Festivalul de Muzică Cristian, ediţia II-a, prima parte,  urmând ca sâmbătă 11 iulie să aibă loc a doua parte.

Între oaspeţii Festivalului s-au aflat: muzicologul Ilarion Ionescu-Galaţi supranumit “prinţul baghetei”, regizoarea Ada Vertan-promoterul Festivalului, jurnalista Anca Lapuşneanu(UZP), realizatorul Cătălin Maximiuc(RRI) si reporterul Daniel Măgureanu(Puterea).

Corul de Cameră Astra sub bagheta dirijorului Ioan Oarcea a interpretat lucrări de muzică clasică  şireligioasă semnate între alţii de Rachmaninov, Muzicescu, Ott, Viadana iar Orchestra Camerata Neustadt sub direcţia lui Radu Hamzea venit special de la Bilbao a delectat publicul cu Anotimpurile lui Vivaldi având ca solistă Liliana Lazăr-vioară.

Piesa “Messe Breve” scrisă de Leo Delibes a dat prilejul de a asculta sonorităţile renumitei orgi în stil neogotic. Interpret Paul Cristian.

O veste bună pentru iubitorii muzicii. Orga va intra în reparaţie capitală în perioada următoare, costurile de aproximativ 40.000 de euro fiind suportate din bugetul Primăriei Cristian.

La final, emoţia ce a cuprins auditoriul a fost maximă încă de la primele măsuri ale coralei “Aleluia”, scrisă de Georg Friderich Händel în interpretarea reunită a Corului si Cameratei, sub bagheta celor doi dirijori. Pentru cei veniţi de la zeci sau mii de kilometri depărtare, nu a contat nici burniţa ce s-a pornit, nici frigul ce domnea în incintă, de numai 2 grade, ci doar acustica deosebită a Bisericii Evanghelice care a făcut să sune regeşte vocile Corului Astra, instrumentele Cameratei şi bătrâna orgă neogotică.

Un grup de 11 jurnalişti veniţi de la Bucureşti cu un autocar pus la dispoziţie de Primăria Cristian a apreciat muzica, gastronomia, arhitectura locală dar şi ospitalitatea cristolovenilor.
Gazde primitoare au fost primarul comunei Cristian, Dragoş Serafim şi viceprimarul Octavian Buta care au organizat la finalul concertului o recepţie fastuoasă pentru artişti si invitaţi.

La finalul concertului Paul Hamsea, vizibil emoţionat de reuşită, ne-a declarat: „Festivalul şi-a atins scopul, acela de emulare a vieții muzicale, cultural-artistice din Ţara Bârsei și a tuturor iubitorilor de muzică elevată. Vă aşteptăm şi în data de 11 iulie 2015, când va avea loc partea a doua a Festivalului. Cristian, comuna mea natală, a devenit punct de reper pe harta muzicală a României şi sper că-l vom avea oaspete în calitate de invitat special pe Președintele României, domnul Klaus Iohannis.”

Pentru reuşita acestui Festival, profesorul Paul Hamsea a fost propus pentru titlul de “Cetăţean de onoare” al comunei Cristian în timpul emisiunii moderate de Cătălin Maximiuc, la Radio România Internaţional.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508