Doi saşi de frunte ai României: Klaus Johannis şi Paul Hamsea

apr. 9th, 2015 | By | Category: Postcard

Iată că un alt sas, plecat în anii ’80 ca profesor în Germania, iese în lumina reflectoarelor, de această dată nu în plan politic, ci în plan muzical. Este vorba de Paul Hamsea, profesor de muzică în Germania, cu studii universitare la București și Heidelberg, inițiatorul și organizatorul Festivalului de Muzică Cristian. Astfel că prin efortul domniei sale, sâmbătă, 4 aprilie 2015, la Biserica Evanghelică din Cristian în prezenţa a peste 400 de iubitori ai muzicii clasice, mulţi veniţi din ţinuturi apropiate sau din străinătate, s-a desfaşurat Festivalul de Muzică Cristian, ediţia II-a, prima parte,  urmând ca sâmbătă 11 iulie să aibă loc a doua parte.

Între oaspeţii Festivalului s-au aflat: muzicologul Ilarion Ionescu-Galaţi supranumit “prinţul baghetei”, regizoarea Ada Vertan-promoterul Festivalului, jurnalista Anca Lapuşneanu(UZP), realizatorul Cătălin Maximiuc(RRI) si reporterul Daniel Măgureanu(Puterea).

Corul de Cameră Astra sub bagheta dirijorului Ioan Oarcea a interpretat lucrări de muzică clasică  şireligioasă semnate între alţii de Rachmaninov, Muzicescu, Ott, Viadana iar Orchestra Camerata Neustadt sub direcţia lui Radu Hamzea venit special de la Bilbao a delectat publicul cu Anotimpurile lui Vivaldi având ca solistă Liliana Lazăr-vioară.

Piesa “Messe Breve” scrisă de Leo Delibes a dat prilejul de a asculta sonorităţile renumitei orgi în stil neogotic. Interpret Paul Cristian.

O veste bună pentru iubitorii muzicii. Orga va intra în reparaţie capitală în perioada următoare, costurile de aproximativ 40.000 de euro fiind suportate din bugetul Primăriei Cristian.

La final, emoţia ce a cuprins auditoriul a fost maximă încă de la primele măsuri ale coralei “Aleluia”, scrisă de Georg Friderich Händel în interpretarea reunită a Corului si Cameratei, sub bagheta celor doi dirijori. Pentru cei veniţi de la zeci sau mii de kilometri depărtare, nu a contat nici burniţa ce s-a pornit, nici frigul ce domnea în incintă, de numai 2 grade, ci doar acustica deosebită a Bisericii Evanghelice care a făcut să sune regeşte vocile Corului Astra, instrumentele Cameratei şi bătrâna orgă neogotică.

Un grup de 11 jurnalişti veniţi de la Bucureşti cu un autocar pus la dispoziţie de Primăria Cristian a apreciat muzica, gastronomia, arhitectura locală dar şi ospitalitatea cristolovenilor.
Gazde primitoare au fost primarul comunei Cristian, Dragoş Serafim şi viceprimarul Octavian Buta care au organizat la finalul concertului o recepţie fastuoasă pentru artişti si invitaţi.

La finalul concertului Paul Hamsea, vizibil emoţionat de reuşită, ne-a declarat: „Festivalul şi-a atins scopul, acela de emulare a vieții muzicale, cultural-artistice din Ţara Bârsei și a tuturor iubitorilor de muzică elevată. Vă aşteptăm şi în data de 11 iulie 2015, când va avea loc partea a doua a Festivalului. Cristian, comuna mea natală, a devenit punct de reper pe harta muzicală a României şi sper că-l vom avea oaspete în calitate de invitat special pe Președintele României, domnul Klaus Iohannis.”

Pentru reuşita acestui Festival, profesorul Paul Hamsea a fost propus pentru titlul de “Cetăţean de onoare” al comunei Cristian în timpul emisiunii moderate de Cătălin Maximiuc, la Radio România Internaţional.

Număr de vizualizări :1456


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro