spot_img

Ziua Mondială a Poeziei sărbătorită cu ingrediente italiene

Muzeul Literaturii Române din Iași este, în acest an, co-organizator al Zilei Mondiale a Poeziei la Ipotesti, Botoșani, ediția a V-a, pe data de 21 martie 2015, alături de Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, gazda evenimentelor și organizatorul principal, precum și de Asociația „Romeni i Moldavi in Veneto”.

La eveniment au confirmat prezența personalități culturale și diplomatice din România, poeți, critici, artiști vizuali, editori și traducători din Italia si România, precum și jurnaliști români și italieni (Corriere della Sera, Il Gazzettino). Programul activităților culturale este bogat, cuprinzând recitaluri de poezie cu poeți români și italieni, proiecții de filme, piese de teatru, mese rotunde profesionale, vernisaje, prezentări de proiecte culturale.

Un moment special îl reprezintă inaugurarea secţiei de carte în limba italiană din cadrul Bibliotecii Naţionale de Poezie de la Ipoteşti.

Toate evenimentele au fost concepute în ideea susținerii creației poetice, stabilirii unui dialog între poezia românească și cea italiană, precum și a promovarea activității culturale la nivel international. Concret, orarul zilei de 21 martie 2015 arată astfel:

BOTOŞANI, ora 10:30 – Teatrul Mihai Eminescu

• Întâlnire moderată de Traian Apetrei, directorul Teatrului din Botoşani

• Recital de poezie: Ottavio Rossani, Clara Mărgineanu, Viorel Boldiş

• Prezentarea filmului documentar Zidul lui J.O. (dedicat poetului Emil Brumaru) de Matei Bejenaru

IPOTEŞTI, ora 14:30 – Amfiteatrul Laurenţiu Ulici

• Prezentarea invitaţilor: Traian Apetrei

• Salutul autorităţilor române şi italiene: Monica Joiţa (Direcţia Diplomaţie Publică, Culturală şi Ştiinţifică, Ministerul Afacerilor Externe România), Ezio Peraro (directorul Institutului Italian de Cultură, Bucureşti), reprezentanţi ai oficialităţilor locale

• Inaugurarea secţiei de carte în limba italiană din cadrul Bibliotecii Naţionale de Poezie de la Ipoteşti: Alexandra Iacob, Asociaţia Romeni i Moldavi inVeneto • Prezentarea delegaţiei de la Asociaţia Italienilor în România şi a revistei asociaţiei: Ioana Grosaru, Gabriela Tarabega

• Prezentare Rezidenţe FILIT pentru traducători străini, ediţia 2015 – Dan Lungu, directorul Muzeului Literaturii Române Iaşi

IPOTEŞTI, ora 16:00 • Masă rotundă Poezie şi traducere, moderată de Irina Ţurcanu

Participă: Carmen Muşat (critic literar, redactor-şef al revistei Observator cultural), Edoardo Pittalis (jurnalist, Corriere della Sera), şi traducătorii Emanoil Marcu, Ştefan Damian, Nicoleta Dabija, Gabriele Di Palma, Clara Mitola, Serafina Pastore

IPOTEŞTI, ora 17:30 – Sala de expoziţii temporare Horia Bernea

• Vernisajul expoziţiei artiştilor Paola Volpato şi Gabriela Giurovich. Prezintă Edoardo Pittalis

• Expoziţia artiştilor Victor Foca (Botoşani) şi Eugenia Boteanu (Bacău)

IPOTEŞTI, ora 18:30 – Amfiteatrul Laurenţiu Ulici. • Prezintă Irina Ţurcanu

• Recital de chitară Gualtiero Bertelli • Recital de poezie: Severino Bacchin – Italia, Irina Nechit, Nicolae Popa, Emilian Galaicu Păun – Republica Moldova, Liviu Antonesei – România

• Recital de pian – muzică clasică, Matteo Segafreddo

IPOTEŞTI, ora 20:30 – Sala Horia Bernea

Prezentarea proiectului Pro Loco Botoşani – Diaspora botoşăneană.

Evenimentele din data de 21 martie 2015 de la Botoșani și Ipotești vor fi urmate de recitaluri de poezie și chitară cu poeți și artiști italieni, precum prezentarea unei expoziții itinerante italiene. Duminică, 22 martie, începând cu ora 16:30, invitații italieni se vor întâlni cu publicul ieșean la Librarium Palas Mall, iar luni, 23 martie, întâlnirea cu publicul din Suceava va avea loc de la ora 18:00, la Iulius Mall.

Mai multe informații despre programul manifestărilor se află la www.muzeulliteraturiiiasi.ro, www.eminescuipotesti.ro , precum și pe pagina de Facebook a MLR Iași.

Ziua Internațională a Poeziei se sărbătorește anual pe 21 martie și este declarată de UNESCO drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume contribuie în mod remarcabil la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508