Scrisoare deschisă adresată de scriitorul Andrei Novac lui Victor Ponta, prim- ministru al României

mart. 16th, 2015 | By | Category: Postcard

Scriitorul Andrei Novac a transmis astăzi, 16 martie 2015, o scrisoare deschisă lui Victor Ponta, prim-ministru al României.

Domnule Prim- ministru Victor Ponta,

Azi, 16 martie 2015, se împlinesc 58 de ani de la momentul  în care Constantin Brâncuși părăsea această lume, în Franța, la Paris, probabil, mâhnit peste măsură de refuzul categoric pe care România i l- a oferit, vă cer public, să luați măsuri pentru încetarea umilințelor la care sunt supuse operele sale. Constantin Brâncuși este cel mai important produs cultural pe care România l- a dat vreodată lumii.

Sunteți, de aproape 11 ani, deputatde Gorj, chiar în Colegiul în care se află operele lui Constantin Brâncuși și, de aproape, trei ani, prim- ministru al României. În tot acest timp, operele de la Tg- Jiu au suferit mai mult ca niciodată( mutilarea centrului orașului, spălarea cu jet de apă sub presiune a operelor de piatră) din cauza incompetenților pe care i- ați girat în funcții de directori, secretari de stat, miniștri Culturii.

Ați promis soluții, după ce, în 2013, operele din piatră au suferit distrugeri iremediabile. În final, comisia, constituită la inițiativa dumneavoastră, nu a reușit decât să confirme această situație.

De atunci, a trecut aproape un an, în realitate nu a existat nici un vinovat, nimeni, dintre cei care răspund de patrimoniu, nu a fost tras la răspundere. În schimb, v- ați remarcat, în toți acești ani, susținînd repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuși.

Existența lui Constantin Brâncuși la Paris demonstrează rădăcinile pe care cultura românească le are în inima culturii universale.

Domnule Victor Ponta, știu că toate aceste lucruri nu vă interesează, mi- am dat seama că nici dumneavoastră și nici cei care v- au garantat la Tg- Jiu nu înțelegeți ce înseamnă Constantin Brâncuși în consecință, vă rog să găsiți oamenii și soluțiiile care pot ducela conservarea și promovarea coerentă a patrimoniului cultural pe care Constantin Brâncuși l- a dăruit României.

Andrei Novac

Număr de vizualizări :1501


One Comment to “Scrisoare deschisă adresată de scriitorul Andrei Novac lui Victor Ponta, prim- ministru al României”

  1. livia spune:

    Subscriu
    Vă rog, şi dvs., dragi Români!

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro