Prezenţă românească la Festivalul de Film dedicat Francofoniei, la Cinemateca din Tel Aviv

mart. 3rd, 2015 | By | Category: Eveniment

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv şi Ambasada României în Israel vă invită la prima ediţie a Festivalului de Film dedicat Francofoniei care va avea loc în data de 13 martie 2015, între orele 12:00-18:00 la Cinemateca din Tel Aviv. În cadrul festivalului vor fi proiectate, în trei serii, filme din România, Franţa, Elveţia, Canada, Belgia, Cipru, Vietnam, Republica Democrată Congo şi Grecia. De asemenea, în holul Cinematecii vor fi amplasate standuri de informare aparţinând tuturor ţărilor participante la eveniment. Festivalul va fi deschis la ora 12:00 cu proiecţia filmului românesc „Puntea” (2014, regia: Vlad Trandafir), urmat de scurt metrajul elveţian „Back to Mandima” (2011).

“Le Pont” / “Puntea” (2014, România-Franţa, 44 min)

Română şi franceză cu subtitrare în ebraică şi engleză

13.03.2015, ora 12:00, Cinemateca din Tel Aviv

Bilete: www.cinema.co.il / tel. 03-6060800 ext 1

Regia şi scenariul: Vlad Trandafir

Distribuţie: Ion Grigorescu, Dan Perjovschi, Thierry Ollat, Catherina Kiss şi Vlad Trandafir

Sinopsis : Proiectul „Le Pont” al Muzeului de artă contemporană din Marsilia evocă spiritul de aventură și relațiile care funcționează în lumea postcolonială de azi. Artiștii invitați să ia parte la acest proiect au trecut prin experiența migrației sau au fost interesați de acest fenomen. Este vorba de 145 de artiști din toate colțurile lumii, ale căror lucrări au fost expuse în galeriile și sălile de cinema ale muzeului, precum și în alte 27 de spații din Marsilia. Proiectul le-a oferit ocazia artiștilor Ion Grigorescu și Dan Perjovschi să arunce o privire nouă asupra relației dintre Orient și Occident.

Vlad Trandafir (n. 30 iunie 1981, București), regizor și scenarist, este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Luminy (2003, Marsilia, Franţa) şi al Facultăţii de Film – secția Regie de film și TV (2007), din cadrul UNATC „I.L.Caragiale”. A urmat studii de master în Arta regiei de film, Facultatea de Film, UNATC „I.L.Caragiale” (2013). A scris și regizat filme precum „Datorie” (2006, distins cu Premiul pentru cel mai bun film de ficţiune la Teheran), „Sinopsis docu-dramă” (2007, distins cu premiul PROCINEMA), „Fabulosul destin al lui Toma Cuzin” (2009, distins cu Marele Premiu la Best FilmFestival) şi „După-amiază în Drumul Taberei” (2011). De asemenea, a regizat emisiunea „Profil, Poveste, Personaj” (2011, TVR Cultural). A fost coscenarist al serialului TV „Serviciul Omoruri” (2008, în regia lui Valentin Hotea, distins cu Premiul APTR pentru cel mai bun serial de ficțiune); coscenarist al serialului TV „Animat Planet Show”; coscenarist al lungmetrajului „O lună în Thailanda” (2012, în regia lui Paul Negoescu) – selecționat în secțiunea Settimana Internazionale della Critica a Festivalului de Film de la Veneția, Premiul pentru debut în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Premiul Juriului în cadrul Festivalului « À l’Est du Nouveau à Rouen », Premiul FIPRESCI în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Sofia.  Filmele sale au fost selectate în peste 60 de festivaluri internaţionale precum Viena, Cambridge, Sydney, Tricase, Drama, Atena, Teheran, Fribourg, Porto, Oxford, Belgrad, Sofia, Tallinn, Bratislava, Minsk, Amman.

Începând cu 1998, în fiecare an, pe 20 martie, se sărbătoreşte la nivel mondial Ziua Internaţională a Francofoniei. Ambasada Franţei și Institutul Francez, în colaborare cu reprezentanţe diplomatice ale diverselor țări francofone organizează în Israel o serie de evenimente culturale sub titlul „Zilele Francofoniei”. Alături de Franţa (Institutul Francez din Israel şi Ambasada Franţei), în acest an, vor participa ambasadele Belgiei, Canadei, Ciprului, Greciei, Elveţiei, Vietnamului, Republicii Democrate Congo, Coastei de Fildeş, Republicii Congo, Camerunului şi a României.

Programul complet al Festivalului de Film dedicat Francofoniei:

Seria 1, ora 12:00, Sala nr.1

„Puntea” (România)

„Back to Mandima” (Elveţia)

Seria 2, ora 14:00, Sala nr.1

“I was a child of Holocaust survivors” (Canada)

“In memory of Rock” şi “All boys are called Patrick” (Franţa)

“Welkom” (Belgia)

“Dead End” (Cipru)

Seria 3, ora 16:00, Sala nr.1

“Ly Son Island” (Vietnam)

“Welcome to the Democratic Republic of Congo” (Republica Democrată Congo)

“Chania, Crete” (Grecia)

Număr de vizualizări :678


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro