Personajele feminine ibseniene iau cu asalt scena românească

mart. 29th, 2015 | By | Category: Postcard

Vineri, 27 martie 2015, de Ziua Internațională a Teatrului,  actrițele și regizoarele implicate în proiectul Surorile Heddei au avut o întâlnire informală pentru kick-startul fazei a doua, aceea de producție. După Castingul Național Ibsen care a avut loc în noiembrie 2014 și la care au participat peste 80 de actrițe din toată țara, interpretele alese pentru distribuția celor trei viitoare spectacole Ibsen s-au cunoscut și au aflat detaliile de desfășurare a fazei următoare. Într-o atmosferă tonică, distribuțiile celor trei spectacole și regizoarele spectacolelor au avut câte o primă întâlnire de lucru pentru familiarizarea cu conceptele inovatoare ce stau la baza viitoarelor producții. Proiectul ”Surorile Heddei. Susținerea femeilor artist în teatrul din România și Estul Europei” a intrat în cea de a doua fază. Trei noi producții bazate pe opera lui Henrik Ibsen vor ieși la public până la sfârșitul anului, toate fiind create de regizoare și având distribuții exclusiv feminine. Cristina Modreanu este președinta ARPAS, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului Surorile Heddei.

Cele trei spectacole ce vor fi montate în acest an sunt, în ordinea începerii repetițiilor: Ibsen Incorporated, concept și regie Catinca Drăgănescu, cu Ada Lupu, Ruxandra Maniu, Elena Popa, Dana Voicu, Antoaneta Zaharia (Teatrul de Comedie, Sala Nouă, aprilie/mai); Eu, o casă de păpuși, concept și regie Carmen Lidia Vidu, cu Aura Călărașu și soprana Cătălina Antal (Teatrul Odeon mai/iunie); Un dușman al poporului, concept și regie Ioana Păun, cu Cătălina Bălălău, Emilia Dobrin, Ioana Flora, Ilinca Manolache și Mihaela Rădescu (Teatrul Foarte Mic, august/septembrie/octombrie).

Spectacolele sunt coproduse de către Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), cu susținerea grantului Ibsen Scholarship, alături de Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon și Teatrul Mic, în ale căror repertorii vor putea fi văzute aceste noi producții.

International Ibsen Scholarship este un program internațional inițiat de Guvernul Norvegian în 2007, suma totală acordată anual fiind de 1.000.000 de NOK. Granturile sunt acordate pentru proiecte inovatoare în domeniul teatrului și artelor performative, proiecte care generează un discurs critic cu privire la subiecte existențiale și legate de societate, plecând de la opera lui Henrik Ibsen.

***

Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului(ARPAS) are ca scop promovarea, stimularea și diversificarea artei vii contemporane precum și organizarea de schimburi culturale în sectorul artelor spectacolului între România și alte țări.

În doar patru ani de existență ARPAS a desfășurat proiecte cu sprijinul unor parteneri de prestigiu: British Council Romania, Institutul Polonez, Ambasada Regală a Norvegiei la București, Goethe Institut, Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, JTI, ARCUB – Centrul de proiecte culturale al orașului București, UNITER, CNDB, Teatrul Național din Timișoara, Teatrul Odeon, Teatrul Masca, Administrația Fondului Cultural Național – AFCN.

În 2014, ARPAS a inițiat și coprodus împreună cu ARCUB – Centrul Cultural al municipiului București – Platforma Internațională de Teatru București cu tema ”Viitorul este feminin”.

Credit foto – Maria Drăghici

Număr de vizualizări :998


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro