Noi lansări de carte academică românească, la Madrid

mart. 30th, 2015 | By | Category: Postcard

Joi, 26 martie 2015, a avut loc, la Madrid, a treia întâlnire din cadrul programului editorial Vida Universitaria, inițiat de editura Niram Art în colaborare cu Universitatea Complutense din Madrid, ediție desfășurată și cu participarea Universității  Santiago de Chile. Evenimentul a avut loc la Facultatea de Științe ale Informației  (Universitatea Complutense), în prezența mai multor profesori universitari și studenți din România, Spania și Chile. Întâlnirea academică a fost deschisă de vicedecanul Facultății de Științe ale Informației, José Ignacio Población Bernardo, care a subliniat necesitatea de a “descoperi alte idei, din alte părți ale lumii” și moderată de Fabianni Belemuski, scriitor și jurnalist de origine română.

Au fost prezentate și dezbătute ultimele apariții de carte academică ale editurii Niram Art: în domeniul criticii de artă,  volumul “El ocaso de lo bello” de Petru Bejan, directorul Departamentului de Filosofie din cadrul Univ. Al. I. Cuza din Iași; în domeniul sociologiei, “Corrientes de pensamiento en la investigación psicosociológica y jurídica”, de Livia Durac, profesoara în cadrul Facultății de Psihologie, Univ. Petre Andrei, Iași și volumul de științe economice, “El capitalismo, itinerarios económicos”, de Ion Pohoață, profesor de economie la Universitatea Al. I. Cuza. In cadrul aceluiași proiect, este de menționat  apariția în limba spaniolă a amplului studiu despre filosofia lui Lucian Blaga, realizat de prof. Carmen Cozma de la aceeași universitate ieșeană: Lucian Blaga: El filosofar “bajo la especie del misterio”.

Volumul de critică de artă semnat de Petru Bejan  reunește  articole publicate în presa culturală românească de-a lungul anilor. In cuvintele autorului, „cititorul va fi familiarizat cu tendințele notabile din câmpul artei: ajustări și transgresiuni estetice, strategii, pro­grame și proiecte artistice, personaje de referință, institutii reprezentative.” Analistul de artă Diego Vadillo Lopez a rezumat principalele aspecte reliefate de criticul român, făcând referire la “dematerializarea artei”, “arta gazoasă” și alte definiții ale artei contemporane, termeni adoptați în mod original de Bejan. Dezbaterea despre artă s-a terminat cu un mesaj cheie al  criticului român: “arta nu mai caută frumosul. Categoria estetică a devenit caducă. Arta vrea să fie acum mai mult interesantă, inovatoare, inteligentă, conceptuală.”

O temă de mare actualitate, cea a capitalismului, a fost introdusă în discuție de  profesoara Yanna Guttierez Franco, de la Departamentul de Economie Aplicată, care a dezbătut împreună cu profesorul Ion Pohoață rațiunile din spatele succesului capitalismului. In opinia Prof. Ion Pohoață, “capitalismul este, în ciuda defectelor sale, cel mai bun sistem creat de om”. Atenția s-a centrat, în mod special, și pe cazul României, pe tranziția de la comunism la capitalism. La dialogul academic spaniol-român pe teme economice, s-a adaugat contribuția profesorului José Noguera Santaella, de la Universitatea Santiago de Chile, cercetător asociat al Centrului de Studii Latino-americane, care a prezentat o scurtă istorie a ideilor economice..

Prezentată de studenta Victoria Sanchez Acero, profesoara Livia Durac, membră a International Association of Women Philosophers și autoare  a patru volume, a luat cuvântul, explicând importanța comunicării în viața umană și principalele trăsături ale comportamentului nonverbal, așa cum reies din cartea sa, recent disponibila în Spania.

Directorul editurii Niram Art, colonelul Reales Tercios Miguel Angel Galan Segovia, a evidențiat nivelul înalt de pregatire al profesorilor universitari români, subliniind totodată faptul că „deși academice, este vorba de cărți de cultură generală, de sinteze și introduceri în domeniu, accesibile publicului tânăr, curios și interesat”.

Urmatoarele ediții ale proiectului “Vida Universitaria” vor avea loc în lunile iunie și iulie 2015, în colaborare cu aceeași universitate madrilenă și cu mai multe contribuții academice din România, Spania și America Latină.

Număr de vizualizări :1009


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro