Mesajul lui Constantin Chiriac, de Ziua Mondială a Teatrului 2015

mart. 27th, 2015 | By | Category: Postcard

Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, care se celebrează pe 27 martie, Constantin Chiriac, director general al Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu, a transmis următorul mesaj:

”Există un singur loc în lume unde poți să stai cu picioarele pe pământ și să mângâi cu palmele cerul…

Copil fiind, jinduiam să merg în genunchi până la râul, de unde curcubeul, însetat, trăgea apa în cer. Căci, după spusele bunicii, numai așa puteam să conving strălucitoarea nălucă, să-mi împlinească orice dorință.

Cu ochii minții dar și cu chinul plăpândului trup, am făptuit zadarnice drumuri spre himera, ce ademenitor, se tot muta.

Oare de ce, din toamnă târzie, până în primăvara trecută de furiile babelor și neputincioșilor moși, curcubeul dispare?

Poate o fi ca în iarna bătrâneții, când înțelegi că moartea îți dă târcoale, pentru că noaptea nu mai visezi! Dispar visele! Ai numai fărâme de amintiri!

Cu bulgării de aur ai puilor de găină, cu primele petale de flori de copaci, cu tocat de cocostârci și ciorovăială de rândunele, curcubeul se întoarce totuși, pudrând peste tâmple, polen și dorinți.

Se întoarce acasă în primăvara stăpână, ca un nimb ce încoronează lumina înlăcrimată! Cu genunchii zdreliți de copil, am bătut drumuri şi drumuri, povestind lui, curcubeului, visele mele. De la o vreme i-am povestit mai mult în gând, căci drumul meu zilnic la pâine, mi-a mai domolit îndârjirea nevoii de întâlniri. Dar primăvara vine chiar și atunci când nu mai sperăm, amintindu-ne că: Omul s-a născut purtând în suflet curcubee/ Și niciodată n-o să-l putem înțelege dacă n-o să luăm în seamă curcubeele!/ E un vânător de necazuri cu mari făgăduinți!

De aceea, la început de primăvară stăpână, este Ziua Teatrului, cel ce făurește din vise un curcubeu.

Este locul unde poți să stai cu picioarele pe pământ și să mângâi cu palmele cerul…”

Constantin Chiriac

Număr de vizualizări :1271


One Comment to “Mesajul lui Constantin Chiriac, de Ziua Mondială a Teatrului 2015”

  1. livia spune:

    SUPERB! La mulţi ani, slujitorilor Teatrului Românesc! Şi-un gând de taină, tuturor acelora care au slujit Teatrul Românesc!

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro