spot_img

Doru Pop- despre cinema-ul românesc contemporan

ICR New York dedică cinema-ului românesc contemporan un nou proiect de amploare, cu mai multe evenimente, avându-l ca invitat pe conf.univ. dr. Doru Pop. Acesta va fi prezent în SUA şi Canada, unde va susţine o serie de trei conferinţe: una în cadrul unui mare simpozion de specialitate, una într-un mediu universitar de recunoaştere internaţională, iar cea de a treia la ICR New York.

Mai întâi, cu suportul ICR New York, Doru Pop va participa la SCMS (Society for Cinema & Media Studies) Conference – eveniment de foarte mare impact şi vizibilitate, care va avea loc în perioada 25-29 martie 2015, la Montréal, în Canada. Aici, în data de 28 martie 2015, Doru Pop va prezenta conferinţa ”Between Realism, Minimalism, and Transnationalism. New Romanian Cinema as Transnational Cinema”, în cadrul unui panel dedicat cinema-ului românesc, coordonat de prof. dr. Christina Stojanova de la Departamentul de Film al University of Regina, abordând schimbările care au loc în cinematografia românească recentă sub presiunea globalizării şi reconfigurării pieţei internaţionale de film, la care Doru Pop se referă prin sintagma „cotitură transnaţională”. Doru Pop va face trimiteri la câteva dintre cele mai importante producţii cinematografice româneşti din perioada 2010-2014, precum ”Marţi după Crăciun” de Radu Muntean, ”Poziţia Copilului„ de Călin Peter Netzer sau „Metabolism” de Corneliu Porumboiu.

În data de 30 martie 2015, Doru Pop va susţine o nouă conferinţă, intitulată ”The quest for cinematic realism in recent Romanian cinema”, la Bard College din Annandale-on-Hudson, NY. Această prelegere îşi propune să ofere o perspectivă asupra unora dintre cele mai importante instrumente teoretice şi cinematografice utilizate de regizorii de film din România pentru obţinerea realismului din filmele lor. Discuţia va aborda, de asemenea, conceptele-cheie ale realismului (de la neorealism la brutalism) din cinematografia europeană contemporană. Prezentarea va include fragmente din filme precum: ”Moartea Domnului Lăzărescu”, regia Cristi Puiu; ”Legături bolnăvicioase”, regia Tudor Giurgiu; „Câinele japonez”, regia Tudor Cristian Jurgiu. Acest eveniment este posibil prin colaborarea cu prof. John Pruitt, din cadrul departamentului de Film and Electronic Arts de la prestigioasa universitate americană.

Cea de-a treia prelegere va avea loc la ICR New York, în sala Auditorium, în data de 31 martie 2015, ora 19.00, sub titlul ”The Romanian contemporary cinema. From national specificity to international relevance”. Tema principală a prelegerii este prezentarea modului în care cinematografia românească şi noii regizori de film sunt integraţi într-o identitate cosmopolită, care exprimă valorile unui stil de viaţă transnaţional, şi, uneori, ale unei elite transnaţionale. Prelegerea va marca, în acest sens, cele mai importante transformări petrecute în cinematografia contemporană din România, arătând cum, în timp ce la începutul anilor 2000 unii dintre regizori s-au concentrat asupra unor subiecte şi scenarii adânc înrădăcinate într-o experienţă naţională şi au creat un cinema cu adevărat european, acum aceste preocupări sunt depăşite de căutările unor mijloace de expresie care depăşesc relevanţa locală, regională şi chiar internaţională. Prezentarea va include fragmente din filmele: ”Moartea Domnului Lăzărescu” şi ”Aurora„, regia Cristi Puiu; ”Morgen şi Rocker”, regia Marian Crişan.

Cu prilejul acestor conferinţe, vor exista şi discuţii pornind de la volumul semnat de Doru Pop, ”Romanian New Wave Cinema. An Introduction”, publicat recent de editura americană McFarland & Company. Acest volum va fi prezentat şi la standul României de la BookExpo America 2015.
Doru Pop este conferențiar universitar la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, unde predă cursuri de cultură vizuală și studii media. A absolvit Facultatea de Litere din Cluj-Napoca (1994). În 2002 a obtinut masteratul în jurnalism și comunicare la Universitatea Chapel Hill din Carolina de Nord, SUA, iar în 2003, doctoratul în filosofie, cu o teză despre filosofia culturii vizuale, la Universitatea „Babeș-Bolyai”. A beneficiat de mai multe burse şi granturi de formare profesională în ţară şi în străinătate: bursa Senior Fulbright Visiting Scholar, The US-Romania Fulbright Committee, New Wave Romanian Cinema, Bard College New York (2012-2013); bursa Ron Brown, University of North Carolina at Chapel Hill, School of Journalism and Mass Communication (2001-2003); bursa Fulbright Junior, The US-Romania Fulbright Committee, New School for Social Research in New York, Fulbright research scholar, Liberal Studies Researcher (1995-1996); bursa TEMPUS, Université de Nantes, Franţa, École d’Education (1992). A predat la diferite universități europene, precum ELTE (Ungaria), Hochschule Mittweida (Germania), Tampere University (Finlanda), Milano-Bicocca (Italia). Este editor șef al revistei academice Ekphrasis.
A publicat volume de studii și eseuri: Alegerile naibii. Fals tratat despre metehnele imaginarului politic autohton (2007), Ochiul și corpul. Modern și postmodern în filosofia culturii vizuale (2005), 911. Ziua în care a murit democrația (2003), Mass media și democrația (Polirom, 2001), Mass media și politica (2000), Obsesii sociale (1998). Volumul său Romanian New Wave Cinema. An Introduction a fost publicat recent, în 2014, de editura americană McFarland & Company. A colaborat la mai multe volume colective. Scrie comentarii politice, cronică literară și eseu pentru o serie de reviste literare românești, precum Apostrof, Steaua,Observator cultural, Dilema veche ș.a.

* Program în engleză

Fragmente de film în română cu subtitrare în engleză

Link to RCINY: icrny.org/539-Doru_Pop_on_the_recent_Romanian_cinema.html

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508