Uniunea Scriitorilor din România despre noua lege a timbrului literar

feb. 17th, 2015 | By | Category: Postcard

În spaţiul public au apărut reacţii vehemente împotriva noii Legi a timbrului cultural, mai ales din partea editorilor. A fost lansată o serie de afirmaţii incorecte. Pentru a aşeza lucrurile în adevărul lor, facem următoarele precizări:

1. Legea timbrului cultural este în vigoare încă din anul 1994 (ca legea nr. 35 din 6.06.1994).

2. Argumentul editorilor, că prin noua Lege are loc o scumpire a produsului cultural, este fals. Scumpirea despre care se face incorect vorbire, dacă a avut loc, a avut loc în anul 1994, odată cu apariția Legii nr. 35.

3. Taxa de timbru cultural sub formă de timbru literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric, al artelor plastice, al arhitecturii şi de divertisment, a fost aplicată în toată această perioadă.

În ceea ce priveşte timbrul literar, editorii au încasat taxa de timbru, o taxă plătită de cumpărătorii de carte şi inclusă în preţul de vânzare al cărţii, dar, cu unele excepţii, cum ar fi Editura Humanitas, n-au virat sumele cuvenite beneficiarilor, adică n-au respectat Legea aflată în vigoare. Dacă toţi editorii ar fi respectat Legea timbrului cultural din 1994, nu ar mai fi fost nevoie de o nouă Lege.

Modificarea actuală a Legii timbrului cultural prevede, în special, introducerea unui timbru literar fizic, care să fie aplicat efectiv pe cartea introdusă în circuitul comercial. Această prevedere a Legii înlătură orice posibilitate de evaziune fiscală şi aduce limpezirea situaţiei în privinţa tirajelor reale ale cărţilor editate.

Număr de vizualizări :1705


One Comment to “Uniunea Scriitorilor din România despre noua lege a timbrului literar”

  1. Sidor spune:

    Si daca este cum spuneti voi, de ce tineti mortis ca aceasta taxa sa nu se verse la bugetul Ministerului Culturii sau la bugetul public? De ce in conturile Uniunii Scriitorilor? Adica statul impune unui agent privat sa plateasca taxe unui alt agent privat? Legea din 94 a fost facuta stiti voi cum. Uniunea sa-si vada de treaba ei. Si, ca un plus, sunteti cu totii in epoca de piatra. Pe cartile digitale (pe care, oricum, statul le considera servicii, nu carti, si le aplica TVA de 24%) cum mai lipim timbrele? Tot cu scuipat? Pe monitor? Eventual pe sigla USR? Ca naduful stiti si voi incotro se indreapta…

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro