spot_img

Ecouri europene după turneul cu „Solitaritate”

Spectacolul „Solitaritate”, creat de Gianina Cărbunariu la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, a fost invitat să susţină în luna ianuarie 2015, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, mai multe reprezentaţii în două importante teatre europene, Teatro de La Abadía din Madrid și Théâtre National de la Communauté Française de Belgique din Bruxelles. „Solitaritate” este o producție originală creată în cadrul proiectului Villes en Scène/Cities on Stage, de Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu în parteneriat cu Folkteatern Göteborg, Odéon-Théâtre de l’Europe din Paris, Théâtre National de la Communauté Française de Belgique, Teatro Stabile din Napoli, Teatro de La Abadía din Madrid și Le Festival d’Avignon. Proiectul Cities on Stage este finanțat cu sprijin din partea Comisiei Europene.

La Madrid au avut loc două reprezentații, pe 23 şi 24 ianuarie 2015, la Teatro de La Abadía, în sala José Luis Alonso. Spectacolul a fost prezentat în limba română, cu supratitrare în limba spaniolă, pentru un public care a aplaudat îndelung actorii sibieni. Interesul presei a fost extrem de mare, au apărut numeroase ştiri despre prezenţa TNRS la Madrid, și ecourile continuă să se audă. „Solitaritate, de Gianina Cărbunariu, un portret crud al clasei mijlocii din România, îndepărtată de  propria istorie şi obsedată de idealul european al succesului. Un spectacol critic construit cu ajutorul caricaturii”, scrie El Pais. „Montarea este simplă, funcţională, cu câteva elemente de decor simbolice, ce servesc perfect intenţiile regizorului şi performanţa actorilor” –  www.dhenares.es.

Turneul TNRS a continuat la Bruxelles, unde au avut loc patru reprezentaţii, în 28, 29, 30 şi 31 ianuarie 2015, la Théâtre National de la Communauté Française de Belgique. Teatrul sibian a jucat pentru prima dată pe această scenă de primă importanță din capitala Belgiei, spectacolul fiind supratitrat în franceză și engleză. „Solitaritate vorbeşte despre România care, la 25 de ani după revoluţie, este la fel de asaltată de îndoieli, are o economie muribundă şi se confruntă cu o creştere a naţionalismului. Tematicile pleacă de la situaţia locală şi devin universale… ”, notează prestigiosul cotidian L’Echo. Un alt ziar important, Le Soir, titrează: „Ironia combate indiferența”, într-un articol amplu ce cuprinde și un interviu cu Gianina Cărbunariu.

Dan Perjovski a însoțit producția „Solitaritate” în turneu și în fiecare seară spectatorii i-au putut descoperi desenele pe „Zidul Orizontal”. De asemenea, artistul a susținut și o prezentare a proiectului său în fața publicului de la Teatrul Național din Bruxelles, urmată de un dialog cu participanții.

Directorul general al TNRS, Constantin Chiriac, a avut la Bruxelles o serie de întâlniri profesionale importante, cu partenerii proiectelor Villes en Scène/Cities on Stage și EFFE, precum și cu factori de decizie de la Comisia Europeană. La întâlnirea avută cu Jean Louis Colinet, directorul Teatrului Național din Bruxelles, s-a discutat despre o continuare a proiectului Villes en Scène/Cities on Stage, pentru o altă perioadă de 5 ani, urmând ca în viitorul apropiat proiectul să fie pregătit pentru finanțare. D-l Constantin Chiriac a participat la întâlnirea cu partenerii proiectului EFFE – Europe for Festival, Festivals for Europe, la care au fost prezenți și directorii EFFE, Kathrin Deventer și Hugo de Greef. S-a discutat despre prima etapă a proiectului, de înscriere a festivalurilor în program, despre evaluarea făcută de experții naționali și despre următoarele etape de desfășurare: jurizarea internațională, premiile EFFE și organizarea Galei din 2016.

O altă întâlnire importantă a avut loc la Comisia Europeană, unde Constantin Chiriac a avut un dialog cu doamna Corina Crețu, comisar pentru Politica Regională și cu echipa domniei sale. Directorul TNRS a prezentat activitatea și proiectele viitoare ale teatrului și ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și a lansat invitația de participare la FITS 2015 (12-21 iunie).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508