Constantin Chiriac, recital în Statele Unite și Canada

feb. 4th, 2015 | By | Category: Eveniment

Constantin Chiriac este protagonistul a patru evenimente de teatru și poezie românească organizate în luna februarie de Institutul Cultural Român din New York, în SUA și Canada. Turneul nord-american se va desfășura sub genericul: Un actor despre Marele Teatru și rolurile sale! Poezia Teatrului și Teatrul Poeziei! Un amplu recital liric de poezie religioasă, care selectează poeme din trei secole de istorie a poeziei române.

Primul eveniment va avea loc la sediul ICR NY, sala Auditorium, în data de 11 februarie 2015, la ora 19.00. La sediul ICR NY, Constantin Chiriac va interpreta fragmente din rolurile pe care le joacă în spectacolele Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu („Lecţia”, de Eugène Ionesco, “Oidip”, scenariul original și regia Silviu Purcărete, „D’ale carnavalului”, de I.L. Caragiale, „Turandot” de Carlo Gozzi, „Lulu” de Frank Wedekind, “Aşteptându-l pe Godot” de Samuel Beckett, „Eu, Rodin” de Patrick Roegiers, „Trei surori” de A.P. Cehov, „Othello” de William Shakespeare, „Idiotul” de F. Dostoievski).

Vor urma două evenimente la Montreal, în Canada, în 15 februarie 2015: recitalul Domnule și frate Eminescu și recitalul Metanie tie, Părinte (la Biserica Buna Vestire). Evenimentele din Canada sunt realizate în colaborare cu Ala Mîndicanu, președintele Comunității Moldovenilor din Quebec.

De asemenea, Constantin Chiriac va susține pentru studenții Universității Moncton din Canada un recital, în limba engleză, din operele lui Marin Sorescu și Carl Sandburg, pe data de 18 februarie 2015.

Constantin Chiriac îndeplineşte multiple funcţii care au impact în lumea culturală internaţională: preşedinte al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (din 1994); preşedinte al “Fundaţiei Democraţie prin Cultură” (din 1994); director general al Teatrului Naţional “Radu Stanca” Sibiu (din 2000); director al Bursei de Spectacole de la Sibiu (SPAOM); Ambasador Onorific al Turismului; Ambasador al Cetăţeanului pentru Anul European al Cetăţeanului 2013; Ofiţer al Ordinului Coroanei – distincţie acordată de Majestatea Sa Regele Albert al II-lea; preşedinte al Fundaţiei Româno-Japoneze “Casa Prietenului”; secretar general al Fundaţiei Româno-Suedeze “Rom-Swed-Aid” Sibiu-Stockholm. A fost decorat prin decret prezidenţial cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler (2000). A obţinut de două ori premiul pentru “Cel mai bun manager de teatru din România”, merit recunoscut de secţia română a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) şi de juriul Uniunii Teatrelor din România în cadrul Galelor UNITER (2001). I-a fost conferit Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru promovarea teatrului românesc în lume (2003). A fost vicepreşedinte al Asociaţiei Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007 (2004-2007), iar apoi membru al Comisiei de selecţie şi de monitorizare a oraşelor candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană (2008-2012). A primit titlul de Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană (2010), iar în anul 2014 a fost desemnat Ambasador Onorific al Turismului Românesc. Tot în 2014 a primit Premiul de Excelenţă pentru Contribuţie la imaginea României în lume la Gala Biz 15 ani, Premiul “Contribuție la Patrimoniul Cultural Român” la Gala Aspen pentru Leadership și Premiul OAMENII TIMPULUI, categoria DIPLOMAŢIE CULTURALĂ.  A absolvit UNATC la Bucureşti (1980), obţinând o diplomă de Artă Teatrală. Acesteia i s-au adăugat trei diplome în management cultural conferite de United States Information Agency (1996); University of Hull în Marea Britanie (1998 -1999); Virginia Commonwealth University în Richmond, Virginia (1999). Este doctor în teatru cu teza “Poezia ca spectacol”, susţinută la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu şi la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş (2006). I s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa de către Leeds Metropolitan University (2008). A jucat în peste 20 de filme, în circa 50 de spectacole, peste 20 de one-man show-uri, susţinând recitaluri în peste 50 de ţări din lumea întreagă. Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat se numără “Moromeţii” (regia Stere Gulea), “Croaziera” (regia Mircea Daneliuc) şi “Undeva la Palilula” (regia Silviu Purcărete).

Număr de vizualizări :1065


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro