Alexandru Mica lansează ”Harry Brauner. Între fascinația folclorului și teroarea destinului”

feb. 25th, 2015 | By | Category: Agenda de carte

Editura Tracus Arte și Librăria Sadoveanu organizează vineri, 27 februarie 2015, începând cu orele 14.00, evenimentul de lansare a cărții: ”Harry Brauner. Între fascinația folclorului și teroarea destinului” de Alexandru Mica. Invitați: Acad. Răzvan Theodorescu, Acad. Sabina Ispas, Prof. univ. dr. Nicolae Constantinescu, Prof. univ. dr. Nicolae Georgescu, Radu Voinescu, Tudor Octavian.

Volumul de 562 de pagini Harry Brauner între fascinația folclorului și teroarea destinului realizat de Alexandru Mica, reputat etnolog, scriitor și diplomat are toate ingredientele unei restituiri, dar este mai mult decât o restituire. Este un omagiu și o resuscitare a interesului pentru personalitatea lui Harry Brauner, dar și un semnal pentru cercetarea operei de folclorist a acestuia. După lectură, se detașează o nouă direcție a acestui volum dorit monografic și transformat într-n adevărat roman. Noua direcție este dată de admirația și recunoștința cu care discipolul, Alexandru Mica, transcrie și rememorează personalitatea maestrului.

Alexandru Mica: născut la 10 ianuarie 1945 în comuna Putineiu, într-unul din judeţele de pe valea Dunării-Vlaşca, Alexandru Mica face studii de japoneză şi coreeană în R.P.D, Coreeană, la Universitatea „Kim II Sung” din Pyongyang şi absolvă în anul 1969 Facultatea de limbi slave din cadrul Institutului de limbi şi literaturi străine din Bucureşti. Autor al unor lucrări de literatură universală comparată (vezi Trilogia despre fantasticul în literatu­ra romantică europeană la N. V. Gogol, E.T.A.Hoffmann, E.A. Poe şi Ch. Dickens sau F. M. Dostoevski de la realismul autentic la realismul fantastic, eseu monografic despre viaţa şi universul creaţiei artistice ale marelui romancier rus), cursuri de etnologie şi etnografie românească etc, profesorul universitar Alexandru Mica s-a dedicat cercetării şi valorificării, în calitate de interpret vocal, al tezaurului folcloric românesc din Muntenia ultimelor cinci veacuri (1540-2011), repunând în circulaţia vie folclorică, la nivel naţional, un număr de 622 de cântece populare antologice selecţionate cu migală şi înalt simţ al valorii din notaţiile muzicale în tabulatură, în psaltică şi în tran­scriere lineară tipărite până în anul 1920 în provinci­ile româneşti şi în străinătate sau din înregistrările pe cilindrii de ceară ai fonografului Edison, la începutul veacului trecut şi pe benzi magnetice, în anii din urmă, la Arhiva naţională din cadrul Institutului de folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române, din Bucureşti, alături de 159 de piese instrumentale, de o mare valoare reprezentativă, din repertoriile unor virtuozi ai instrumentelor noastre folclorice.

Număr de vizualizări :1279


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro