Seară Nikos Kazantzakis, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu

ian. 24th, 2015 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 28 ianuarie 2015, ora 19.00, Editura Humanitas vă așteaptă la Librăria Humanitas de la Cișmigiu alături de Excelența Sa Domnul Nikolaos Karalekas, Consulul Republicii Elene în România, Elena Lazăr, editor și traducător, Tudor Dinu, doctor în filologie, Universitatea București și Elisabeta Lăsconi, critic literar, pentru o seară dedicată scriitorului grec Nikos Kazantzakis și romanului ”Căpitanul Mihalis. Libertate sau Moarte”, recent apărut la Editura Humanitas Fiction. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.

„Când am început, acum, la bătrânețe, să scriu Căpitanul Mihalis, scopul meu ascuns a fost acesta: să salvez, îmbrăcând-o în cuvinte, priveliștea lumii așa cum au creat-o ochii mei de copil. Și când spun priveliștea lumii vreau să spun priveliștea Cretei.“- (Nikos Kazantzakis)

Alături de „Viața și peripețiile lui Alexis Zorbas”, „Hristos răstignit din nou” și „Ultima ispită a lui Hristos”, „Căpitanul Mihalis. Libertate sau Moarte” rămâne una dintre cele mai cunoscute opere ale scriitorului cretan. În 1889, în satul-fortăreață Megalo Kastro (astăzi Iraklion, orașul natal al lui Kazantzakis), viața comunității – furnicar pitoresc și pestriț de greci și turci trăind laolaltă, zdruncinat la răstimpuri de cutremure de pământ și legănat, în rest, de valurile mării și de briză – este ritmată de incleștările violente dintre rezistența antiotomană (cetele neînfricaților „căpitani“ creștini – căpetenii ale comunităților cretane) și turcii mereu puși pe măcel și distrugeri.

Se perindă pe scena romanului marinari, negustori, proprietari de prăvălii și taverne, preoți și călugări, clopotari, învățători, doctori, bătrâni căpitani veterani, copii care se pregătesc să ajungă și ei bărbați de arme neînfricați, gospodine, smintiți și caraghioși ai satului, bei, cadâne și pasale. Iar dintre figurile brave de palicari, cea al cărei crez și strigăt de bătaie, „Libertate sau Moarte!“, răsună aprig este a căpitanului Mihalis (posibila întruchipare a tatălui scriitorului, Mihalis Kazantzakis) – erou asemenea celor din Grecia epopeilor homerice.

„Căpitanul Mihalis este lumea întreagă. Este scris din inimă, din spirit, din suflet, din rărunchi, cu forță și cu umor pătrunzator. Este o lucrare de Maestru.“ (Saturday Review)

Nikos Kazantzakis (1883–1957) s-a născut la Iraklion, în insula Creta, unde a fost și înmormântat. Între 1902 și 1906 a urmat dreptul la Universitatea din Atena, apoi, timp de doi ani, și-a continuat studiile la Paris, unde a sudiat cursurile filozofului Henri Bergson. S-a bucurat de celebritate ca nici un alt autor grec, deținând recordul de traduceri: în peste 100 dețări. A fost nominalizat în mai multe rânduri la Premiul Nobel. A primit, în 1956, la Viena, Premiul pentru Pace.

În jumătatea de secol dăruită literaturii, a fost creatorul unei opere de dimensiuni impresionante: poezie (Odiseea. O continuare modernă, 1938, conține 33 333 de versuri), proză – Viața și peripețiile lui Alexis Zorbas (1946), Hristos răstignit din nou (1948; Humanitas Fiction, 2008), Ultima ispită a lui Hristos (1955; Humanitas Fiction, 2011), Căpitan Mihalis (1953) –, dramaturgie, lucrări de memorialistică – între care volumul autobiografic Raport către El Greco (1961; Humanitas Fiction, 2012), Jurnal de călătorie: Italia, Egipt, Sinai, Ierusalim, Cipru, Moreea (1926-1927; Humanitas, 2013) –, eseuri și traduceri (Divina Comedie, Iliada, Odiseea etc.).

Număr de vizualizări :1031


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro