Lucrări ale suprarealiștilor cehi și slovaci pot fi văzute pentru prima dată în România, la UNAgaleria

ian. 11th, 2015 | By | Category: Eveniment

Expoziția ALT AER (OTHER AIR), conținând lucrări ale celor mai importanți artiști suprarealiști din Cehia și Slovacia, precum și ale invitaților speciali, artiști din România, poate fi văzută până la sfârșitul lui ianuarie 2015 la UNAgaleria, București. Pentru prima dată prezentate în România, lucrările suprarealiștilor cehi și slovaci au fost văzute de sute de oameni, prezenți la vernisajul expoziției, la începutul lunii decembrie. Artiști: Jan Švankmajer, Eva Švankmajerová (†), Martin Stejskal, Karol Baron (†), Jan Daňhel, František Dryje, Jakub Effenberger, Jan Gabriel, Ivan Horáček, Lucie Hrušková, Josef Janda, Jan Kohout, Leonidas Kryvošej, Kateřina Kubíková, Roman Kubík, Andrew Lass, Albert Marenčin, Přemysl Martinec, Radim Němeček, Kateřina Piňosová, Bertrand Schmitt, Bruno Solařík, Ludvík Šváb (†),Václav Švankmajer, Roman Telerovský, Kristýna Žáčková. Curatori: Radka Prošková, Bruno Solařík .

Grupul Suprarealiștilor Cehi și Slovaci este astăzi cel mai mare grup suprarealist din lume. Născut în 1920 la Praga, grupul a acționat în ilegalitate atunci când teritoriile cehe au fost ocupate de către Germania nazistă și, mai târziu, de trupele Pactului de la Varșovia. Ieșind din ilegalitate în 1990, grupul a început să organizeze expoziții colective, atât pe teritoriile Cehiei și Slovaciei, cât și în străinătate. În 2014, Grupul Suprarealiștilor Cehi si Slovaci are 24 de membri. Unul dintre cei mai activi este celebrul artist ceh Jan Švankmajer.

Un suprarealist auto-proclamat, Jan Švankmajer e cunoscut mai ales pentru filmele sale de animații și ficțiune, dar lucrările sale se extind pe numeroase alte medii artistice. Pentru această expoziție, artistul a realizat o lucrare specială numită „Fetișul de sertar”, însoțită de o scrisoare destinată publicului bucureștean.

ALT AER

Jan Švankmajer & Grupul Suprarealiștilor Cehi și Slovaci

11 decembrie 2014 – 31 ianuarie 2015

UNAgaleria (Strada Budișteanu 10, București)

Program: marți – vineri: 12:00 – 18:00; sâmbătă – duminică: 14:00 – 20:00

Eveniment organizat de Centrul Ceh București.

Parteneri: Ambasada Republicii Cehe, UNAgaleria, UNARTE, Cinemateca Română, BIEFF, CEZ România și Staropramen.

Partneri media: 7seri, Film Reporter, Igloo, Radio România Cultural, SUB25 și Zeppelin.

Eveniment facebook expoziție: https://www.facebook.com/events/307889236084816/

Număr de vizualizări :967


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro