spot_img

„Ecuaţii poetice: C+B+L= V³”, la Viena

Joi, 22 ianuarie 2015, ora 20.00, în Raum D, quartier21, MuseumsQuartier (Museumsplatz 1, 1070 Viena), Institutul Cultural Român de la Viena, în colaborare cu quartier21 (MuseumsQuartier) şi Labyrinth (Asociaţia de Limbă Engleză a Poeţilor Internaţionali din Viena), organizează evenimentul „Ecuaţii poetice: C+B+L= V³”. Poetul român Nicolae Coande, aflat în prezent la MuseumsQuartier din Viena ca rezident în cadrul programului Writers-in-Residence al Quartier21 şi invitaţii Hanane Aad şi Peter Waugh vor citi fragmente din volumele proprii de poezie, în limbile germană, română, engleză şi arabă. Lecturile vor fi acompaniate de muzică live în interpretarea saxofonistului Sandro Miori.

Nicolae Coande, poet şi publicist român, a studiat filozofie-sociologie la Universitatea din Craiova şi este membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Craiova din anul 1996. Între 2001 şi 2006 a fost redactor al ziarului Cuvântul libertăţii din Craiova, perioadă în care a coordonat pagina de cultură LAMA (Literatură, Artă, Mentalităţi, Atitudini). A colaborat de-a lungul timpului cu revistele Vatra, Cultura, Timpul, România literară, Argeș, Viața Românească, Luceafărul de dimineaţă şi Confesiuni. Din anul 2009 coordonează „Întâlnirile SpectActor” la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova. În noiembrie 2012, poetul Nicolae Coande a fost invitat de Goethe-Institut Berlin la reuniunea pe tema teatrului documentar a experţilor în teatru din sud-estul Europei.

Poeta libaneză Hanane Aad a absolvit studii în jurnalism şi comunicare şi a  publicat patru volume de poezie în limba arabă: I Carry My Freedom in My Mouth (Dergham, 2010), Pearls of the Soul Riding Virtue (Al Ibdaa, 2005), Like a Grain of Wheat (Kleudge, 1999) şi The Echo of Nostalgia (Almacharek, 1992). Poeziile ei au fost traduse în limba germană, engleză, franceză, spaniolă, olandeză, italiană, rusă, japoneză, română, estonă, turcă, hindi, bosniacă şi bulgară. În anul 2014 a primit premiul de excelenţă al Festivalului de Literatură „Tudor Arghezi” (Târgu Jiu, Gorj), iar în anul 2011 a obţinut premiul de excelenţă în poezie străină la Festivalul Poesis din Satu Mare. În anul 2001 a câştigat premiul de excelenţă în jurnalism al Uniunii Internaţionale a Presei Catolice din Elveţia.

Peter Waugh (Marea Britanie), poet, translator, editor, compozitor, publicist şi profesor de literatură şi lector în cadrul Univesităţii de Ştiinţe Aplicate din Viena, este co-fondator al „Labyrinth” (Asociaţia de Limbă Engleză a Poeţilor Internaţionali din Viena), al revistei literare subdream şi al trupei de poezie experimentală „dastrugistenda”. A publicat volumele Horizon Firelight (1999) şi Haiku Butterfly Death Dream (2002), a fost finalist în cadrul festivalului „Berlin Slam Poetry Days (Berlin, 2009) şi a primit premiul special al Festivalului de Literatură „Tudor Arghezi” (Târgu Jiu, 2014).

Sandro Miori (Austria), saxofonist şi flautist, a studiat la Universitatea de Muzciă din Viena şi la conservatorul Hartford din Connecticut (Statele Unite ale Americii). A colaborat cu Reform Art Unit, Sunny Murray, Peter Gabis, Ulrich Drechsler şi Michael Kneihs, iar în prezent este liderul formaţiei de jazz Paradox Jazz Group.

În cadrul parteneriatului cu MuseumsQuartier, quartier21, ICR Viena a organizat în anul 2014 întâlniri cu autorii români Daniel Bănulescu şi Dan Lungu.

Pentru programul complet al evenimentului vă rugăm să accesaţi pagina de internet a ICR Viena, www.rkiwien.at.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508