“Camino de Santiago. Drumul care a fãurit Europa”, de Ion Nicolae

ian. 13th, 2015 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Meronia a apărut  lucrarea, în două volume, “Camino de Santiago. Drumul care a fãurit Europa”, semnată de prof. univ. Ion Nicolae. Traseu de pelerinaj mai mult decât milenar (cu începutul în sec.9), cu o perioadă de glorie în secolele 12-13, când anual era străbătut de 400-500.000 de pelerini, Camino de Santiago, pelerinajul  spre Santiago de Compostela, capitala Galiciei, în a cărei catedrală se află moaștele Sfântului Iacob, a devenit în 1987 „Itinerar Cultural European”, iar în 1993 a fost inclus în Patrimoniul mondial UNESCO. Pelerinii Evului Mediu erau mânați de nevoia de penitență, de încrederea în Sfântul mesager al lor către Mântuitor.  Astăzi Camino de Santiago este din nou străbătut de sute de mii de pelerini, unii poate în căutarea penitenței, cei mai mulți interesați de o experiență spirituală oferită de minunatele monumente de artă cu care este presărat, de comuniunea cu semeni din cele mai diverse regiuni ale globului, de refuzul consumismului din lumea noastră. Asemenea înaintașilor lor, pelerinii de astăzi străbat Camino pe jos, a pie, înfruntând intemperiile întâlnite și îmbibându-se de o experiență care îi face mai bogați, în care întâlnesc prietenia, respectul, solidaritatea, comuniunea sufletească.

Cele două volume semnate de Ion Nicolae, profesor la Facultatea de geografie din București, vorbesc despre experiența și trăirile sale în cele 12 pelerinaje făcute între 2006 și 2014 la Santiago de Compostela.  O experiență unică în spațiul românesc.

Număr de vizualizări :1949


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro