Lansare de carte: ”Dostoievski văzut de contemporanii săi”, la Cluj

dec. 15th, 2014 | By | Category: Agenda de carte

Luni, 15 decembrie 2014, ora 17.00, la librăria Book Corner (Bulevardul Eroilor, Nr 15),  Librarium și Editura Ratio et Revelatio vă invită la lansarea volumului ”Dostoievski văzut de contemporanii săi”, volum recent apărut și lansat la Târgul de Carte Gaudeamus. Alături de editori, la eveniment va participa scriitorul și criticul literar Ovidiu Pecican.

Un volum inedit, care ne dezvăluie omul din spatele scriitorului, văzut de familie, prieteni și cei mai apropiați colaboratori ai săi.

„Cu excepţia ultimelor capitole, eroul acestor evocări nu este „geniul” sau „titanul” încununat cu aura nemuritoarelor sale creaţii, ci un om „aproape” ca toţi oamenii sau deosebindu-se de ei doar în dimensiunea simplităţii, a tenacităţii şi a curajului cu care suportă loviturile soartei, mereu consecvent cu propria viziune despre valoarea suferinţei acceptate ‒ această „luare asupra sa a tuturor păcatelor lumii” (Viaceslav Ivanov), constituind secretul veşnicei reînnoiri şi incomparabilei tării interioare proprii sufletului dostoievskian. Cititorul îl urmăreşte astfel pe viitorul autor al Idiotului şi al Fraţilor Karamazov, evoluînd oarecum static în fiecare etapă a formării sale, pentru a apărea apoi complet metamorfozat în etapa următoare, şi tot aşa pînă la transfigurarea finală.

Nu în ultimul rînd, materialele diverşilor memorialişti reuniţi aici oferă cititorilor noştri un tablou surprinzător, prin consistenţă şi obiectivitate, al societăţii ruse din deceniile patru-opt ale secolului al XIX-lea, decenii reprezentînd, după cum se ştie, perioada de maximă înflorire a unei literaturi prin care Rusia însăşi avea să exercite asupra Occidentului o fascinaţie rămasă fără egal.” (Mihnea Moroianu)


Număr de vizualizări :722


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro