Lansare “Leon Mişosniky. Monografie”: povestea unui creator absent din istoria artei

dec. 3rd, 2014 | By | Category: Agenda de carte

Editura Vellant vă invită luni, 8 decembrie 2014, de la ora 19:00, în Café Verona- Cărturești la lansarea volumului „Leon Mişosniky. Monografie”, de Valentina Iancu, alături de invitații Lala Mișosniky, Alexandru Florian și Igor Mocanu.

„Leon Mişosniky. Monografie” este un proiect recuperator, care aduce în atenția publicului selecții dintr-o operă distinctă și atipică pentru perioada comunistă, dar total necunoscută, spunând astfel povestea unui creator absent din istoria artei.

Elev al școlii de artă pentru evrei, înființată de M. H. Maxy pentru artiștii excluși din învățământul de stat din cauza legislației antisemite, Leon Mișosniky (1921-2007) și-a definitivat formația profesională la Moscova în cadrul Școlii de Artă și Tipografie. În perioada vieții a ales să nu își expună lucrările, demersul său artistic fiind unul terapeutic, exclusiv pentru sine.

Volumul apărut la Editura Vellant reprezintă prima încercare de a aduce în librării lucrările și povestea vieții lui Leon Mișosniky, oferind o contextualizare a operei sale, prin care artistul se plasează indiscutabil între liderii foștilor elevi din Școala lui Maxy.

S-a dedicat artei după ce a fost pensionat pe caz de boală în 1973, pe fond de depresie. Creația sa a evoluat dinspre academismul corect, cu un desen concis, spre un expresionism muzical cu influențe din suprarealismul oniric, optând permanent pentru rezolvări plastice personale. A lăsat în urmă o operă consistentă, căreia i se adaugă un jurnal cu notări filosofice scrise într-o manieră lirică, încă nepublicat.

“Leon Mişosniky. Monografie” este un proiect editorial sprijinit și finanțat de AFCN (Adiminstrația Fondului Cultural Național).

Număr de vizualizări :1072


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro