”Paranoia, boala secolului al XXI-lea”, de Daniel Freeman, Jason Freeman

dec. 15th, 2014 | By | Category: Agenda de carte

Este obezitatea o problemă paranoică? Serviciul secret britanic MI 5 a asasinat-o pe Prinţesa de Wales? Ce este paranoia? Află informaţiile oferite de cercetări de ultimă oră despre boala secolului al XXI-lea şi efectele ei, din ultima carte publicată la Editura Trei, în colecţia: Psihologia pentru toţi, ”Paranoia, boala secolului al XXI-lea”, de Daniel Freeman și Jason Freeman. Traducere de Cristina Jinga.

Un sfert dintre noi, spun statisticile, suntem bântuiți frecvent de idei paranoice. Dar ce este de fapt paranoia şi cât de periculoasă poate fi? Ce mecanisme psihice stau la baza „teoriilor conspiraţiei” şi „delirurilor de persecuţie”? Şi cum putem stăvili această suspiciune generalizată? Psihologul britanic Daniel Freeman împreună cu fratele său, jurnalistul Jason Freeman, demistifică „spectrul” manifestărilor paranoice, considerându-l la fel de subtil şi de atotprezent precum depresia. Bazându-se pe cercetări de ultimă oră şi pe experimente proprii (simulări virtuale ale unor situaţii cotidiene), autorii cred că paranoia este în creştere din cauza stresului ridicat, a izolării sociale şi a schimbărilor neîncetate din mediul urban. De asemenea, cartea propune soluţii pentru prevenirea suspiciunii paranoice, mergând de la măsuri globale (scăderea inegalităţilor sociale) până la intervenţii specifice de tip psihoterapeutic.

”Am putea râde la ideea că aselenizarea a fost o păcăleală sau că MI5 a asasinat-o pe Prinţesa de Wales. Dar asta nu înseamnă că nu suntem înclinaţi să avem propriile noastre suspiciuni. ”- Autorii

”Cartea este o analiză captivantă, dinamică şi lămuritoare a uneia dintre temele definitorii ale epocii noastre. ”- Aaron T. Beck, autorul cărţii Iubirea nu este de ajuns (Trei, 2012)

Daniel Freeman este profesor de psihologie clinică la Departamentul de Psihiatrie al Universităţii din Oxford.

Jason Freeman este jurnalist şi coautor al cărţii Overcoming Paranoid and Suspicious Thoughts (2006).

Număr de vizualizări :672


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro